Ešte 170-tisíc ľudí má ‘ružové vodičáky‘. Ak nechcete pokutu, vymeňte ich v decembri

Za jazdu s neplatným vodičským preukazom vám polícia môže uložiť pokutu 50 eur v blokovom konaní, dvojnásobok v správnom konaní.

04.12.2023 14:06
vodicak Foto:
Staré "ružové vodičáky" platia len do konca roka.
debata (1)

Polícia pripomína vodičom, ktorým boli vodičské preukazy vydané v termíne od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004, aby nezabudli, že takýmto preukazom končí 31. decembra 2023 platnosť. Ich držiteľom preto odporúča urýchlenú výmenu. vyhnú sa tak možnej pokute.

MV eviduje vyše 168 000 ružových vodičákov, ktorým skončí na konci roka platnosť
Video
Zdroj: TASR

Na sociálnej sieti policajti informujú, že ešte stále evidujú 168 314 nevyme­nených vodičských preukazov, ktorých platnosť končí v tomto roku. A to aj napriek tomu, že ministerstvo vnútra už viac ako rok upozorňuje na nutnosť výmeny starého typu vodičského preukazu za nový.

Väčšina vodičov si to však nechávala na poslednú chvíľu, takže za posledné dva mesiace záujem o výmenu vodičského preukazu stúpol enormne. Kým v druhom októbrovom týždni roku 2022 žiadalo o vodičské preukazy 5 372 osôb, v rovnakom týždni tohto roka to bolo až 14 184 osôb. To predstavuje nárast o viac ako 160 percent. V treťom týždni októbra 2023 zaevidovali 13 637 žiadostí o vydanie vodičského preukazu. Určite to netreba podceňovať, pretože za jazdu s neplatným vodičským preukazom vám polícia môže uložiť pokutu 50 eur v blokovom konaní, v správnom konaní dvojnásobok. Neplatný vodičák vám v každom prípade odoberú.

Ako vymeniť vodičský preukaz

  • O nový vodičský preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. Starý vodičský preukaz treba odovzdať na pracovisku Policajného zboru, kde vodič požiadal o nový, najneskôr v čase vydania nového dokladu.
  • Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená správnym poplatkom 6,50 eura. Na výslovnú žiadosť poplatníka je možné vyhotoviť vodičský preukaz urýchlene do 2 pracovných dní. Správny poplatok je vtedy štvornásobný, teda 26 eur.
  • Osoba staršia ako 65 rokov žiadajúca o výmenu vodičského preukazu v štandardnej 30-dňovej lehote je od poplatku oslobodená. V zrýchlenom konaní do 2 dní však takisto uhrádza poplatok 26 eur.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #vodičské preukazy #vodičské oprávnenie #výmena vodičského preukazu
Články podľa značiek