Všetko o chladiacej kvapaline. Viete, prečo majú rôzne farby a ktoré sa môžu miešať?

Chladiaca kvapalina toho dokáže oveľa viac, než len chrániť motor pred prehriatím. Musí zabrániť aj zamrznutiu chladiaceho okruhu a byť šetrná ku kovom, k plastom či k tesneniam. Na trhu je ich neúrekom. Tak ktorá je tá správna?

10.01.2024 05:00
debata (7)
Chladiaca kvapalina má obmedzenú životnosť.... Foto: TipCars
Chladiaca kvapalina Chladiaca kvapalina má obmedzenú životnosť. Treba kontrolovať jej bod mrazu aj jej množstvo. Za tri až päť rokov ju treba vymeniť.

Chladiaca sústava chráni motor pred prehriatím. A to nielen v lete, ale aj v zime, hoci chladiť motor v nízkych teplotách je menej náročné. Podmienkou správnej funkcie chladiacej sústavy však je, aby ste mali v chladiacom okruhu správne množstvo chladiacej kvapaliny a používali správny druh chladiva. Inak sa vystavujete rizikám. V zime napríklad zamrznutiu zmesi v chladiacej sústave, čo môže viesť až k fatálnemu poškodeniu motora, napríklad k jeho zadretiu alebo k zničeniu tesnení či ku korózii kovových častí, s ktorými nesprávna chladiaca kvapalina prichádza do kontaktu.

Auto - zima Čítajte viac Viete správne zahriať motor v tuhých mrazoch? Takto sa to má robiť

1. Aké úlohy má chladiaca kvapalina

Chladiaca kvapalina odvádza teplo do vzduchu prostredníctvom chladiča. Ide o jednoduchý cyklus – hlava a valce majú dvojitú stenu, ktorá tvorí plášť motora, a ten je vyplnený chladiacou kvapalinou. Po ohriatí prúdi chladiaca kvapalina do chladiča, kde sa ochladí prúdiacim vzduchom a opäť sa vráti do plášťa. Ako chladiaca kvapalina môže slúžiť aj destilovaná voda, ale tá by nezvládla všetky úlohy, ktoré sú potrebné. Okrem chladenia musí totiž chladivo zabrániť zamrznutiu chladiaceho okruhu v zime, chrániť kovové časti chladiaceho systému pred koróziou, gumené časti pred popraskaním a starnutím a tiež rozpúšťať vodný kameň a nečistoty. Chladiaca kvapalina sa tiež stará o vykurovanie kabíny. Ak je jej málo, môže sa stať, že auto nedokáže vyhriať interiér.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #chladiaca kvapalina #chladenie motora
Články podľa značiek