Viete jazdiť úsporne? Toto je 11 rád ako šetriť drahým palivom

Dlhá dovolenková cesta autom dá poriadne zabrať našej peňaženke. Náklady na palivo sa však dajú znížiť, ak jazdíte úsporne.

30.06.2023 06:00
debata (5)
Na spotrebu auta má vplyv veľa faktorov. Skúste... Foto: SHUTTERSTOCK
tankovanie, benzín, nafta Na spotrebu auta má vplyv veľa faktorov. Skúste na ne myslieť.

Ceny benzínu a nafty už nie sú také extrémne, ako počas vlaňajšej dovolenkovej sezóny. No aj tak si dlhá cesta vyžaduje siahnuť hlbšie do peňaženky. Absolvovať stovky kilometrov autom, nie je zadarmo. Počet zastávok na doplnenie paliva však môžete výrazne zredukovať, ak budete dodržiavať niektoré elementárne zásady. Spotrebu auta totiž ovplyvňuje množstvo faktorov – od celkového technického stavu, cez tlak v pneumatikách až po to najdôležitejšie – jazdný štýl.

Čo zvyšuje spotrebu paliva

Faktor Rozdiel v spotrebe
Nekvalitný olej + 5 %
Náklad na streche + 20 až 25 %
Strešný box + 13 až 16 %
Vetranie oknami + 5 až 10 %
Studený motor + 200 % (prvý kilometer jazdy)
Podhustené pneumatiky + 15 až 30 %
Zimné pneumatiky v lete + 5 %
Klimatizácia + 5 až 10 %
Dodatočné spojlery + 10 až 30 %
Neekonomický jazdný štýl + 30 až 50 %
Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Ako ušetriť desiatky eur na benzíne cestou do Chorvátska? Zo Slovenska vyrazte s poloprázdnou nádržou

Nejde však len o ekonomiku. Málokto si uvedomuje, že na spálenie jedného litra benzínu potrebujeme pätnásť kubických metrov, teda až 15-tisíc litrov čistého vzduchu. Nezanedbateľné je preto aj množstvo vyprodukovaného oxidu uhličitého, vinníka globálneho otepľovania. Ekonomická jazda je preto aj jazdou ekologickou. Prinášame vám 11 všeobecných rád pre ekonomickú jazdu, ktoré môžete využiť aj pri vytúženej dovolenke.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #spotreba áut #spotreba paliva #ekonomická jazda
Články podľa značiek