Policajti taja počet dronov. Bude ich ale ešte viac

Policajti sú s dronmi spokojní. Ich počet plánujú do budúcna zvyšovať. Využívajú sa na monitorovanie priestupkov, na pátranie a dokumentovanie trestných činov.

20.03.2024 06:00
dron-policia-clanok W
Policajné drony sú nasadzované aj na monitorovanie dopravných priestupkov.
debata (3)

Približne pred dvomi rokmi sme písali, že aj slovenská dopravná polícia „ide s dobou“. Inšpirovala sa v zahraničí a postupne zaraďuje drony do svojej výbavy. Vodič si takúto „policajnú hliadku“ vo vzduchu nemá šancu všimnúť.

„Polícia SR používa vo svojej pôsobnosti rôzne bezpilotné prostriedky pre výkon služobnej činnosti na úrovni pátrania po osobách, dokumentovania miest trestnej činnosti, monitorovania dodržiavania poriadku na verejných a hromadných podujatiach, dokumentovania dodržiavania pravidiel cestnej premávky a iných,“ povedala pre Pravdu Zuzana Hrabovská z Odboru komunikácie a prevencie Prezídia PZ.

Využitím dronov sa nedávno policajti pochválili aj na sociálnych sieťach. „Policajti Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave využívajú pri služobnej činnosti aj pomoc služobných dronov. Presvedčil sa o tom v uplynulých dňoch aj vodič osobného motorového vozidla, ktorý prešiel križovatkou bez toho, aby rešpektoval červený signál na svetelnom signalizačnom zariadení,“ píše polícia v statuse na sociálnej sieti. Policajti doplnili, že vodič z vyššie uvedeného videa za priestupok v cestnej premávke, ktorého spáchania sa týmto konaním dopustil, dostal na mieste blokovú pokutu.

Podľa Hrabovskej sú pre každú z činností, pri ktorých sú využívané bezpilotné prostriedky presne vyšpecifikované technické prostriedky (drony), ktoré svojimi technickými parametrami spĺňajú všetky požiadavky potrebné pre riadny výkon služby. „V súčasnosti je táto služba v Polícii SR využívaná pomerne často, nakoľko činnosti s bezpilotnými prostriedkami sú vo všeobecnosti vyhodnocované kladne,“ doplnila Hrabovská.

V rámci monitorovania dopravy môžu drony zaznamenať rôzne formy porušovania dopravných predpisov. Napríklad nesprávne odbočovania či predbiehania na plnej čiare. „Drony budeme využívať najmä v ťažších terénoch ako vrcholy stúpania, klesania alebo pri neprehľadných zákrutách, " uviedla polícia. Nedávno sa jedným z "úlovkov“ aj pochválila prostredníctvom videa na Facebooku.

Ak vás zaujíma ako policajné drony fungujú, pozrite si naše video:

VIDEO: Pozrite si, ako fungujú drony vo výbave dopravnej polície. Ako nás polícia sleduje zo vzduchu?
Video

Aké drony polícia využíva a koľko ich je sme sa však nedozvedeli. „Konkrétny počet bezpilotných prostriedkov momentálne nie je možné z taktických aj legislatívnych (niektoré podliehajú stupňu utajenia) dôvodov uverejniť, v budúcnosti však, vzhľadom k pravidelnému služobnému využitiu, ich počet plánujeme zvyšovať,“ vysvetlila Hrabovská.

Českí policajti s odhalením „totožnosti dronov“ problémy nemajú. „Bezpilotné prostriedky značky BRUS vo farbách polície sme prvýkrát nakúpili v roku 2017, neskôr k nim pribudli aj menšie drony DJI Mavic Pro,“ napísla hovorkyňa polície v Příbrami Monika Schindlová. Neskôr pribudli do výbavy českých policajtov aj ďalšie modely dronov, napríklad DJI Mavic 3 Thermal (Mavic 3T).

Brus - jeden z prvých dronov, ktoré boli do... Foto: Týdeník policie
DSC 0209 Brus - jeden z prvých dronov, ktoré boli do služieb českej polície nasadené ešte v roku 2017.

Vzhľadom na špecifikácie, ktoré sa objavovali v minulých rokoch vo verejných obstarávaniach sa najviac hovorilo o dronoch DJI Mavic, buď Mavic 2 Zoom, alebo Mavic 2 Enterprise Advanced resp. DJI Matrice 350 RTK, ktoré sú vhodné pre pátranie aj vďaka vysokej odolnosti voči dažďu a termokamere.

Z technického hľadiska musia policajné drony obsluhovať len vyškolení príslušníci policajného zboru: „Monitorovanie bezpilotným prostriedkom prebieha rovnako, ako akákoľvek letecká činnosť s týmito prostriedkami, pričom sa zároveň musí dbať na dodržanie všetkých zásad používania bezpilotných prostriedkov,“ objasnila Hrabovská. To znamená, že operátori policajných dronov by mali mať vykonané pilotné skúšky pre pilotov na diaľku a mať pilotná preukaz A1/A a v prípade dronov monitorujúcich zhromaždenia lietajúcich blízko ľudí aj nadstavbový preukaz A2.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravné priestupky #policajné drony #pátracie drony #monitorovanie premávky
Články podľa značiek