Slovenské lietajúce auto budú vyrábať Číňania. Za licenciu zaplatili 7-miestnu sumu

Licenciu na výrobu Aircaru je geograficky viazaná na konkrétny región. Jeho výrobcovi kontrakt umožní výrazne technologicky napredovať.

02.04.2024 18:00
TOP SR Bratislava Aircar Auto Lietajúce Prílet BAX Foto:
V roku 2021 AirCar po prvý raz absolvoval let medzi dvoma medzinárodnými letiskami - z Nitry do Bratislavy. Na snímke je jeho prílet na Letisko Milana Rastislava Štefánika v Bratislave.
debata (2)

O slovenskom lietajúcom aute AirCar sme naposledy písali približne pred dvomi rokmi, keď jeho výrobca, spoločnosť Klein Vision, za ktorou stojí dizajnér a konštruktér Štefan Klein, oznámila, že auto získalo oficiálne osvedčenie o letovej spôsobilosti vydané Slovenským dopravným úradom.

Stalo sa tak po absolvovaní 70 hodín letových skúšok v súlade s normami Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA). Lietajúce autov rámci nich absolvovalo viac ako 200 vzletov a pristátí. Podľa Klein Vision zahŕňali testy celý rad letových a výkonnostných manévrov a preukázali statickú aj dynamickú stabilitu AirCaru v režime lietadla.

Video
AirCar - takto sa z auta za 150 sekúnd stane lietadlo

Auto pristáva a štartuje ako bežné lietadlo, stačí mu však na to rovný približne 400-metrový úsek a zvláda to aj na tráve a tým pádom aj na malých športových letiskách. Jednou zo základných vecí pri jeho návrhu bolo podľa jeho tvorcu práve rozhodovanie sa, či pôjde o stroj s kolmým štartom a pristávaním (VTOL), ktorý má svoje nesporné benefity v mestskom prostredí, alebo AirCar zostane verný konceptu bežného lietadla.

„Lietadlo má oproti dronom a strojom s kolmým štartom a pristátím jednu veľkú výhodu – potrebuje pre vyvinutie doprednej rýchlosti oveľa nižší výkon. Ak by som to mal povedať približnými číslami, tak na to, aby ste sa pohybovali 300 kilometrovou rýchlosťou potrebujete zhruba sto koní, no keď sa chcete stroj zdvihnúť kolmo nahor, potrebujete niekoľkonásobne vyšší výkon,“ vysvetlil pred časom pri jeho predvedení v Bratislave Štefan Klein.

Takto vyzeral unikátny prelet Aircaru z Nitry do Bratislavy:

Video

Od získania osvedčenia o letovej spôsobilosti však jeho dizajnér nezaháľal a AirCar naďalej zdokonaľoval. A aktuálne dosiahol ďalší míľnik a zároveň satisfakciu – podarilo sa mu predať geograficky viazanú licenciu na výrobu áut čínskej spoločnosti Hebei Jianxin Flying Car Technology.

„Táto licenčná zmluva udeľuje čínskej spoločnosti exkluzívne práva na výrobu a distribúciu certifikovaných lietajúcich áut s využitím špičkovej technológie KleinVision v rámci konkrétneho geografického regiónu. Skupina Jianxin je pripravená využiť túto prelomovú technológiu na predefinovanie dopravných štandardov v Číne,“ píše sa v tlačovej správe. Výška transakcie nebola zverejnená, ide však o sedemmiestnu su­mu.

Peniaze, získané predajom licencie umožnia rýchlejšie dotiahnuť projekt sériovej výroby AirCaru v Európe a aj v USA, ktorá by sa mohla pravdepodobne rozbehnúť v najbližších dvoch-troch rokoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Klein #AirCar #Klein Vision
Články podľa značiek