VIDEOTEST: VW Tiguan Allspace - veľkopriestorový kráľ

Touareg či Kodiaq? Avšak nie je to Tiguan? Kedy nám tak narástol? Z boku laik tipuje Touareg. Poškuľovať po ňom budú záujemcovia o Kodiaq, no najmä oteckovia s rodinou.

25.12.2021 16:00
debata (3)
VIDEO: Pozrite si , ako zvládol Tiguan Allspace odviesť batožinu na narodeninovú oslavu a koľko si za to vypýtal litrov nafty
Video

Na Slovensko prišiel vynovený Tiguan Allspace. Je najpredávanejším SUV v Európe. U nás prehliadaná, o 22cm predĺžená verzia je vo svete populárnejšia a predstavuje 55 percent predaja Tiguanov na viac ako 80 trhoch. Od roku 2017 doteraz ich bolo predaných 1,7 milióna kusov.

Na redakčný test sme dostali Allspace bielej farby, ktorú si zákazníci vyberajú najčastejšie. Možno vás to prekvapí, ale jeden z troch dostupných bielych odtieňov má až 59 percent predaných Tiguanov. Vozidlo poháňal dvojlitrový štvorvalec bez akéhokoľvek hybridného systému a o výkone 147 kW, čo predstavuje 200 koní. O prenos sily sa starala 7-stupňová automatická DSG prevodovka, ktorú volí až 92 percent zákazníkov. A keďže sa jedná o SUV, mali sme aj pohon všetkých štyroch kolies vďaka systému Haldex s označením 4Motion, čo opäť volí až 83 percent zákazníkov.

Výbavový stupeň sme mali R-Line: tento variant je pre Allspace novinkou, keďže doteraz sa do modelov nedodával. Okrem novej výbavy zaujme facelift aj prepracovanou maskou a novým svetelným podpisom zadných svetiel. R-line má takisto ako vyššia výbava Elegance osvetlenú hornú lištu na maske chladiča.

Po nasadnutí sa javí posed troška dodávkovo, ale na to si rýchlo zvykáme. Interiér je nadmieru vzdušný, všetko je tam kde má byť. Problém sme mali iba s navigáciou, ktorá sa pomerne zložito ovládala. Zadávanie trás bolo komplikované, tak isto ako nastavenie preferencii trasy. Mne osobne prekážalo tlačidlo na vyhrievanie volantu, ktorý som síce využíval, avšak párkrát som oň nebadane zavadil a spustil vyhrievanie vtedy, kedy som nechcel. Inak sa volant držal pohodlne, a to aj vďaka správnej hrúbke venca.

VW Tiguan Allspace

Na Slovensko prišiel vynovený Tiguan Allspace. Je najpredávanejším SUV v Európe. U nás prehliadaná, o 22cm predĺžená verzia je vo svete populárnejšia a predstavuje 55 percent predaja Tiguanov na viac ako 80 trhoch.

Fotogaléria
Predĺžená verzia VW Tiguan
Predĺžená verzia VW Tiguan a zámok Valtice
+4Predĺžená verzia VW Tiguan a zámok Mikulov

Allspace je v ponuke aj v sedemmiestnej verzii, pričom prídavné dve sedadlá sa nachádzajú v kufri. My sme mali bežnú 5-miestnu verziu a kufor bol obrovský (760 litrov). Po sklopení zadných sedadiel mal veľkosť až 1920 litrov batožinového priestoru. Smelo môžem povedať, že priestor na nohy pre pasažierov na zadných sedadlách bol hodný prezidentskej limuzíny.

Vozidlo váži 1860 kg a zdá sa, že motor bude mať čo robiť s touto váhou. Technické údaje však hovoria inak: stokilometrovú rýchlosť Allspace dosiahne za 7,8 sekundy, napomáha tomu aj krútiaci moment 400 Nm. Výrobca udáva kombinovanú spotrebu podľa WTLP normy 6,6 litra nafty na sto kilometrov. Mali sme surové auto s nájazdom iba 500 kilometrov, a tak nami namerané hodnoty spotreby boli vyššie, časom sa ale môžu znížiť.

Obuté sme mali už aj zimné pneumatiky. V Bratislave sme najazdili krátke trasy a ráno a večer sme dosahovali 7.5 až 8.5 litra nafty na sto kilometrov. Pri dlhšej jazde sa nám podarilo dostať aj na 6.5 litra nafty. Diaľničná jazda po D1 na trase Bratislava-Ilava odobrala aj vďaka odporu vzduchu na “hranatom” aute z nádrže 7.8 litra na 100km. Treba dodať, že sme mali surové auto s nájazdom iba 500 kilometrov a obuté zimné pneumatiky.

Spotreba nám klesla aj keď sme boli plne naložení a v počte štyroch osôb sme sa vydali po okreskách do Brna. Tu bolo cítiť pri kopcovitej ceste, že prevodovka skoro vôbec nebrzdí vozidlo. Pri zadaní eko-módu Tiguan sám vypína motor a plachtil. Ďalšie zníženie spotreby sa nám podarilo pri rovinatej ceste v okolí Pálavy. Tam mi palubný počítať ukazoval spotrebu 5.9 litra na sto kilometrov. Zahriatie motora trvalo okolo ôsmich minút. Prevodovka udržovala nízke otáčky v niektorých prípadoch len 1200 otáčok za minútu. Po meste prekvapivo okolo 1500 otáčok za minútu.

Za 52 000 eur a s príplatkovou výbavou dostanete nadpriemerne priestranné auto vhodné pre rodinu či výpravy s množstvom batožiny. Naftový motor bez elektrifikácie dopĺňa kvalitnou prevodovkou. Vozidlo sa nezľakne ani ľahkého terénu, na tieto účely má špeciálny jazdný mód. Za bližšie zoznámenie určite stoja inteligentné svetlá. Ak výber nového Tiguanu necháte na pasažiera na zadnom sedadle vyberie si nepochybne Allspace za ktorý sa pripláca 1600 Eur oproti krátkej verzii Tiguana. A ten príplatok patrí v rámci toho, čo si možno všetko na Tiguane doplatitť k tým, o ktorých sa určite oplatí aspoň vážne uvažovať.

Motor 2.0 TDI EVO 4 valec
Pohon 4Motion pripojiteľná štvorkolka
Zdvihový objem 1 968 cm3
Výkon 147 (200) kW/k
Krútiaci moment 400 Nm / 1750–3500 /otáčky
Objem nádrže 58 litrov
Zrýchlenie 7,8 sekundy
Maximálna rýchlosť 216 km/h
Prevádzková hmotnosť 1 839 kg
Objem batožinového priestoru 760 litrov
Spotreba výrobca 6.4–6.6 WTLP
Spotreba počas testu 7,2 litra nafty
Cena od 45 490, €, testované vozidlo cca 52 440 €

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #naftové autá #VW Tiguan Allspace #videotest
Články podľa značiek