Dostavba diaľnice D3 by sa konečne mala výraznejšie rozbehnúť

Predpokladaný začiatok samotnej stavby na úseku Žilina Brodno-Čadca je jún 2026.

04.12.2023 20:00
D1 Triblavina diaľnica Foto:
dostavba chýbajúcich úsekov diaľnice D3 bude pre súčasnú vládu jednou z priorít. (ilustračné foto)
debata (2)

Chýbajúce úseky diaľnice D3 sa postavia v celosti ako jedna stavba a použije sa na ňu celý dostupný objem financií, alokovaný v eurofondoch na výstavbu diaľnic v aktuálnom programovom období 2021 – 2027. Minister dopravy Jozef Ráž mladší (nominant Smeru-SD) to uviedol vo štvrtok v Žiline na zasadnutí pracovnej skupiny na riešenie prípravy a výstavby investičného projektu D3.

Doplnila, že predpokladaný začiatok samotnej stavby na úseku Žilina Brodno-Čadca je jún 2026. „Pracovná skupina so zástupcami Európskej komisie (EK), Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR hodnotila aktuálny postup prípravy výstavby chýbajúcich úsekov diaľnice D3. Minister dopravy informoval o viacerých zmenách zákonov, ktoré pripravujú na urýchlenie výstavby nadradenej dopravnej infraštruktúry, teda rýchlostných ciest a diaľnic,“ uviedla hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová.

Nemase Čítajte viac Česi zbúrajú časť novej diaľnice. Zabudli postaviť tunel

Zástupcovia NDS podľa nej informovali, že práce na príprave výstavby prebiehajú podľa harmonogramu. „Vysvetľovaciu fázu dostavby považujú za ukončenú, dnes sú práce vo fáze prípravy územných rozhodnutí a stavebných konaní. Keďže výstavba bude v husto zastavanom území za plnej dopravnej prevádzky, ŽSK ponúkol ministerstvu a NDS aktívnu spoluprácu pri príprave a organizácii dopravy počas výstavby,“ dodala Lacová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba diaľnic #Národná diaľničná spoločnosť #diaľnica D3 #Žilina Brodno-Čadca
Články podľa značiek