V Bratislave vznikne ultramoderný nabíjací hub s 400 kW nabíjačkami

Nové nabíjacie centrum bude najmodernejšie v strednej Európe, otvoriť by ho mali v druhom kvartáli budúceho roku.

07.12.2023 20:00
city-hub-landererova-2-696x348 Foto:
Otvorenie nabíjacej stanice City Hub Landererova sa očakáva v druhom kvartáli budúceho roku.
debata (7)

V lokalite Landererovej ulice v Bratislave vzniká unikátne nabíjacie centrum (hub) ZSE, aké zatiaľ nemá v strednej Európe obdobu. Okrem superrýchlych nabíjačiek ponúkne aj oddychovú a relaxačnú zónu. O nabíjacom centre informuje Bratislavský samosprávny kraj na svojom webe.

Nabíjacie huby bude ZSE postupne budovať na miestach s vyššou frekvenciu pohybu vozidiel. Na rozdiel od klasických čerpacích staníc by mali byť ekologické, nehlučné a bezemisné, preto sú mimoriadne vhodné aj pre oblasti s bytovými domami.

Otvorenie nabíjacej stanice City Hub...
Otvorenie nabíjacej stanice City Hub...
+1Otvorenie nabíjacej stanice City Hub...

„ZSE Drive pripravuje svoj prvý hub v strategickej zóne rušnej Landererovej ulice. V srdci bratislavského downtownu staviame nabíjací hub pre elektromobily, aký na Slovensku, ani v regióne strednej Európy ešte nemáme. City Hub Landererova bude v sebe kombinovať komplexnú nabíjaciu lokalitu až pre 10 elektromobilov s rýchlonabíjačkami a technologicko-inovačným centrom. Aby zákazníci mohli príjemnejšie využiť čas, ktorý strávia nabíjaním, bude pripravovaný retailový priestor poskytovať posedenie s ponukou ľahkého občerstvenia či šálky obľúbenej kávy,“ vysvetlil Rastislav Žembery, expert pre elektromobilitu.

Dizajnom nadväzuje City Hub Landererova na charakter projektu Sky Park. Inteligentné riešenia, ktoré budú využité, minimalizujú energetickú náročnosť prevádzky hubu, spotrebu vody a udržiavajú kvalitu vnútorného ovzdušia, preto nechýba ani „zelená strecha“. Konštrukčne sa jedná o oceľobetónovú nosnú konštrukciu, ktorá je obložená na mieru vyrobenými GRFC (sklovláknito-betónovými) panelmi, ktoré vytvárajú charakteristické organické krivky budovy.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Koľko stojí nabíjanie elektromobilu? Vitajte vo svete totálneho chaosu

Na nabíjanie elektromobilov bude použitá elektrická energia vyrobená vodnými elektrárňami zo Slovenska. Nabíjací hub tak poskytne vodičom elektromobilov nabíjanie 100 % certifikovanou elektrinou z obnoviteľných zdrojov.

ZSE Drive v tomto nabíjacom hube poskytne ako prvý operátor na Slovensku (a jeden z prvých v Európe) nabíjaciu stanicu so 400 kW výkonom. V hube sa bude nachádzať 6 ultrarýchlych (UFC) nabíjacích bodov s maximálnym výkonom až 400 kW, ktoré budú doplnené o 4 AC nabíjacie body výkonom 22 kW. Ultra rýchle nabíjačky dokážu nabiť väčšinu vozidiel až na 80 % ich kapacity za 20 minút. Čerešničkou na torte je aj predpríprava na indukčné (bezdrôtové) nabíjanie.

Nabíjacie centrum sa už buduje, otvorené by malo byť v druhom štvrťroku budúceho roku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #nabíjačky #nabíjacie stanice #ZSE #nabíjací hub #nabíjacie centrum #rýchlonabíjačky
Články podľa značiek