Continental chce dať zbohom reproduktorom. Hrať bude celé auto

Výsledok je vraj úžasný. Tí, ktorí nový systém generovania zvuku v aute počuli, hovoria, že znie lepšie, ako súčasné najdokonalejšie audiosústavy. A to bez jediného reproduktora.

28.06.2017 12:00
debata (4)
Namiesto reproduktorov použije Continental ako... Foto: Continental
Continental - audiosystém bez reproduktorov Namiesto reproduktorov použije Continental ako membrány jednotlivé dielce karosérie. Ich rozkmitaním dôjde ku generovaniu zvuku. Hrať tak bude celé auto.

Continental tvrdí, že klasickým reproduktorom zakrátko odzvoní. Prichádza totiž s revolučným riešením, ktoré má urobiť reproduktor z celého auta. Inšpirácia pochádza zo sveta akustických nástrojov, ako napríklad z huslí. Aj tie sa rozozvučia celé. Ako to teda funguje? V podstate ako klasický reproduktor, ktorý rozkmitá pomocou cievky membránu v určitej frekvencii. Tú následne vníma ľudské ucho ako zvuk v určitej výške.

Veľká plocha, ako je napríklad strecha, je... Foto: Continental
Continental - audiosystém bez reproduktorov Veľká plocha, ako je napríklad strecha, je vhodná na vytváranie basových frekvencií. Naopak, predné stĺpiky sú ideálne ako náhrada za výškové reproduktory.

Continental síce cievky zachová, ale plánuje ich uchytiť k jednotlivým dielom karosérie. A keďže rôzne frekvencie sú generované pri klasických reproduktoroch rôznymi meničmi, aj v tomto prípade sú určité dielce karosérie vhodné na generovanie určitého tónu. Napríklad úzke predné stĺpiky môžu fungovať ako výškové reproduktory a výplne dverí zas ako stredové. Veľký dielec ako strecha je zas ideálny pre basové frekvencie.

Výsledná reprodukcia má pripomínať autenticitou... Foto: Continental
Continental - audiosystém bez reproduktorov Výsledná reprodukcia má pripomínať autenticitou koncertnú sálu.

Continental pritom nehovorí o vzdialenej budúcnosti. Systém má už namontovaný v testovacom vozidle a výsledky sú vraj uchvacujúce. Novinári, ktorí mali možnosť počuť nový systém generovania zvuku, tvrdili, že autenticita reprodukcie je lepšia, ako dokážu sprostredkovať najdokonalejšie audiosústavy s veľkým množstvom reproduktorov. A to pri reprodukovaní klasickej hudby, ako aj popu a rocku.

Základ však pochádzal zo sveta high-end aparatúry. Tú dodala spoločnosť Burmester, z čoho možno dedukovať, že testovacím prototypom bol Mercedes-Benz. Continental počas prezentácie potvrdil, že systém je pripravený na sériovú výrobu. Predstaviť by sa mal už v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. A niet pochýb, že ak bude systém komerčne nasadený, príde v niektorom z nemeckých modelov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Continental #hi-fi #audiosústava #Burmester
Články podľa značiek