Šok: Etiópia chce ako prvá zakázať predaj áut so spaľovacími motormi

Na čosi také si zatiaľ netrúfajú ani elektrické veľmoci, akými sú Nórsko, Švédsko, Island či Kalifornia. Chudobná Etiópia áno! O ochranu životného prostredia však veľmi nejde.

08.02.2024 16:00
Etiópia - elektromobily Foto:
Etiópia a elektromobily? Zdá sa, že to s nimi myslí vážne. Nemá totiž potrebné devízy na nákup benzínu či nafty. Je ale tiež pravdou, že investuje do zelenej energetiky.
debata (8)

Vyspelé regióny sveta, ako Európska únia, Veľká Británia, Kalifornia, Kanada, Japonsko alebo Singapur sa zaviazali, že od roku 2035 už nebude možné predávať osobné autá so spaľovacími motormi. Napriek tomu, že k tomuto prechodu majú ešte 11 rokov, vyvoláva tlak na elektrifikáciu silný odpor automobilového priemyslu aj veľkej časti zákazníkov. Ide o náročný proces, kde musí prejsť transformáciou celé odvetvie výroby áut, dodávateľského, energetického a surovinového priemyslu. Hrozí aj strata pracovných miest, pretože elektromobily potrebujú menší počet súčiastok. Jednoducho, obavy majú aj najsilnejšie štáty.

Crawow - test dojazdu elektromobilov Čítajte viac Sen sa vzďaľuje: 15 miliónov elektromobilov Nemci do roku 2030 mať nebudú

Asi by ste preto nepredpokladali, že na svete existuje krajina, ktorá chce tieto vyspelé ekonomiky predbehnúť v zákaze „spaľovákov“ o celé desaťročie. Ale existuje a nachádza sa, čuduj sa svete, v Afrike! Hovoríme o Etiópii, jednej z najchudobnejších krajín planéty. Ako uvádza web Electrek, tamojší minister dopravy a logistiky Alemu Sime, oznámil dokončenie národného plánu logistiky. Podrobnosti síce známe nie sú, ale povedal, že „bolo prijaté rozhodnutie, že autá sa nemôžu dovážať do Etiópie, pokiaľ nie sú elektrické“. Minister Sime tiež zdôraznil implementáciu nových praktík v strategických záležitostiach a oslovil výbor pre iniciatívy ministerstva súvisiace s iniciatívami „zelenej dopravy“ v celej Etiópii.

Kuba - zdražovaní palív Čítajte viac Kuba zdražuje benzín o 500 %. Oficiálne by mal stáť až päť eur

Ďalej vysvetlil, že snaha o zriadenie nabíjacích staníc pre elektrické autá zostáva vysokou prioritou. Asi ale tušíte, že dôvodom v krajine, kde má vlastné auto len mizivá časť obyvateľstva, nebude práve ekológia a snaha o zníženie emisií CO2. Dôvodom je nedostatok devíz, z ktorých veľkú časť míňa štát na nákup ropy či jej produktov. Ročne to predstavuje asi štyri miliardy dolárov. A s tým chce skoncovať. Na druhej strane je pravdou, že za posledných 20 rokov investovala Etiópia obrovské sumy do svojej energetickej infraštruktúry. Až 97 % jej energie pochádza z obnoviteľných zdrojov a práve sa chystá spustiť svoju 6 500 MW vodnú elektráreň, ktorá bude pravdepodobne najväčšou v Afrike.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Etiópia
Články podľa značiek