Duster lepší ako Sportage. Toto je 20 najpredávanejších SUV v Európe

V roku 2023 sa v Európe prvýkrát stal najpredávanejším SUV neeurópsky model a prvýkrát je to elektrické auto.

13.02.2024 06:00
debata (5)
Do prvej dvadsiatky najpredávanejších SUV a... Foto: Cupra
Cupra Formentor VZ5 - 2021 Do prvej dvadsiatky najpredávanejších SUV a crossoverov v Európe sa prepracovala aj ambiciózna Cupra so svojim Formentorom (na obrázku verzia VZ5).

Vlani sa SUV podarilo dosiahnuť v registráciách nových áut už 51 %. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo zmeniť. SUV doslova zvalcovali trh, keď ich predaj v roku 2023 vzrástol o 19 % na 6,63 milióna kusov. To predstavuje 51 % podiel na celkovom trhu, ktorý vzrástol medziročne len o 14 %. Triede SUV pritom kraľovali modely ako Tesla Y a VW T-Roc.

Slovensko v tomto smere nie je výnimkou. na slovenskom trhu sa vlani v kategórii SUV a crossoverov zaregistrovalo 46 501 nových áut, čo značí trhový podiel 52,8 percenta. O tom, že táto kategória je stále populárna svedčí aj fakt, že ich trhový podiel sa oproti minulému roku takmer o 2 percentá zvýšil. Najpredávanejším autom v tejto kategórii bola na Slovensku v uplynulom roku Kia Sportage, na druhom mieste skončil kompaktný crossover Škoda Kamiq a na stupeň víťazov sa dostal aj ďalší kórejský bestseller – Hyundai Tucson. Možno určitým prekvapením bol veľký úspech inej kórejskej značky – SsangYongu Korando patrilo na Slovenku v tejto nabitej kategórii v uplynulom roku výborné 12. miesto. Zaň vďačí predovšetkým veľmi dobrému pomeru cena/hodnota.

Videotest: Kia Sportage v špeciálnej Edícii 30
Video

Ako na Slovensku, tak aj v celej Európe SUV totálne zatienili ostatné klasické kategórie áut ako hatchbacky alebo kombi, ktoré boli ešte donedávna extrémne populárne. Najväčší podiel mali na predajoch SUV tie malé s objemom 2,2 milióna kusov a po nich nasledovali kompaktné SUV s 1,9 miliónmi registrácií. Najväčší nárast sa ale týka prémiových SUV. Predaj prémiových stredne veľkých SUV vzrástol o 31 % na 843 939 kusov, čím sa stal piatym najväčším segmentom v Európe. Lídrom bola Tesla Y, ktorej odbyt vzrástol o 85 % na 254 822 kusov, a Mercedes-Benz GLC s 32 % nárastom predaja na 91 259 kusov.

Škoda Karoq - 2022 Čítajte viac Toyota verzus Škoda: Toto je 15 najpredávanejších SUV na Slovensku v roku 2023

Tento rok nás čaká v triede SUV veľa elektrických noviniek. Príde Renault Scenic E-Tech, Peugeot 3008, Kia EV5 a Ford Explorer. Medzi malými elektrickými SUV zasa pribudne Citroën ë-C3 a možno aj Hyundai Casper EV. Tie sú veľmi dôležité, pretože kým medzi SUV strednej veľkosti predstavujú elektromobily takmer 50 %, pri tých malých je to len 5,6 percenta.

Ak sa pozrieme do tabuľky najpredávanejších SUV a crossoverov v Európe, tak jej neohrozene vládne Tesla Model Y, ktorá sa zároveň stala aj najpredávanejších autom v Európe za uplynulý rok. Ešte nikdy v histórii s ato nepodarilo neeurópskemu autu a nikdy ani elektromobilu. S veľkým odstupom za ňou skončil na druhom mieste Volkswagen T-Roc, ktorý zas mal pomerne veľký náskok pred treťou Toyotou Yaris Cross, ktorá však pre zmenu zaznamenala jeden z najväčších medziročných nárastov predaja v prvej dvadsiatke. Za zmienku určite stojí, že do prvej európskej dvadsiatky sa prepracovala aj ambiciózna Cupra so svojim Formentorom, ktorý skončil na 17. mieste.

V červených číslach, teda s medziročným poklesom predaja, skončili v prevej dvadsiatke len štyri modely. Najviac, takmer o 10 percent, medziročne klesol predaj Peugeotu 3008, potom Volkswagenu T-Cross (-4,3 %), Hyundaiu Kona (- 3,2 %) a napokon Fordu Kuga (- 2,9 %).

V ďalšej časti článku nájdete rebríček 20 najpredáva­nejších SUV a crossoverov v Európe aj s medziročným porovnaním.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #TOP 10 áut #najpredávanejšie SUV #najpredávanejšie autá v Európe
Články podľa značiek