Toyota verzus Škoda: Toto je 15 najpredávanejších SUV na Slovensku v roku 2023

V roku 2022 mal v top 15 SUV štvornásobné zastúpenie Volkswagen. V roku 2023 tri z týchto štyroch modelov rebríček opustili, na ich úkor zosilnela Toyota.

19.01.2024 06:00
debata (3)
Najväčším skokanom v rebríčku je Toyota Corolla... Foto: Toyota
Toyota Corolla Cross - 2023 Najväčším skokanom v rebríčku je Toyota Corolla Cross, ktorá sa medziročne posunula z 84. na 13. miesto. Je to tým, že na trh prišla až koncom roku 2022 a rok 2023 bol jej prvým "kompletným".

V roku 2023 sa na Slovensku podľa štatistík Zväzu automobilového priemyslu zaregistrovalo 88 003 nových osobných áut v kategórii M1, v roku 2022 to bolo 78 841 áut. To znamená, že v roku 2023 sa na Slovensku predalo o takmer 10 000 nových áut viac, čo rozhodne nie je zanedbateľný rozdiel.

Dominantnými zostávajú na slovenskom trhu vozidlá SUV, ktorých sa spolu predalo 46 501 kusov (crossovery + SUV všetkých veľkostí), čo značí trhový podiel 52,8 percenta. O tom, že táto kategória je stále populárna svedčí aj fakt, že ich trhový podiel sa oproti minulému roku takmer o 2 percentá zvýšil.

Druhým najobľúbenejším segmentom osobných vozidiel na Slovensku sú kompaktné vozidlá (kategória C) s počtom 20 363 kusov a s medziročným nárastom takmer 3 500. Naopak, tretí najpopulárnejší segment malých vozidiel (kategória B, kam patrí napríklad aj populárna Fabia) zaznamenal pokles o viac ako 1 200 kusov, respektíve o 12,4 percenta, zaregistrovalo sa ich 10 945.

Skoda-Octavia Scout-2021-1600-0f Čítajte viac Bez Renaultu a Citroënu: Toto sú najpredávanejšie autá na Slovensku v roku 2023

Ak sa bližšie pozrieme na rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov, tak 9 modelov v ňom má ázijský pôvod. Značkou s najväčším modelovým zastúpením je Toyota (Yaris Cross, RAV4, C-HR a Corolla Cross), tri modely má v rebríčku Škoda (Kamiq, Karoq a Kodiaq) a sú v ňom aj dve Kie (Sportage a Xceed). Dvojnásobné zastúpenie mohlo mať aj Suzuki, no Vitara skončila s minimálnym odstupom tesne za prvou 15-kou. Na Xceed, ktorý ju uzatvára, stráca len 24 áut. Zvyšné značky sú zastúpené jedným modelom, smolu má Volkswagen, jeho crossovery T-Roc a T-Cross skončili hneď za Vitarou, patrí im 17. a 18. priečka.

Pozrite si Škoda Muzeum venované histórii jedného z najstarších výrobcov automobilov na svete:

Oproti minulému roku sa do Top 15 dostali štyri nové modely – Toyota C-HR, SsangYong Korando, Toyota Corolla Cross a Peugeot 2008. Naopak, z najlepšej pätnástky v medziročnom porovnaní vypadli hneď tri volkswageny: T-Cross, T-Roc a Taigo, štvrtým do partie je Kia Stonic.

Hyundai Ioniq - nové elektromobily Čítajte viac Autá pre vyvolených? Pozrite si podrobný cenník elektromobilov na Slovensku

Pozitívnym zistením je, že oproti prvému polroku pri žiadnom z modelov neprišlo k výraznejšiemu nárastu cien. Tie zostávajú stabilné, navyše sa objavujú pri mnohých modeloch výrazne nižšie akciové ceny, čo svedčí o tom, že automobilky už zrejme so zdražovaním, ktoré sa pri niektorých modeloch dialo takmer na mesačnej báze prestali a situácia sa začína stabilizovať.

Ak zohľadníme akciové ceny, tak hneď päť áut sa dostalo do kategórie modelov s cenou pod hranicou 20-tisíc eur (Škoda Kamiq, Suzuki SX4 S-Cross, Dacia Duster, Toyota Yaris Cross a Kia Xceed). Naopak – základnú cenu nad hranicou 30-tisíc eur majú v top 15 len tri modely – Škoda Kodiaq, Toyota Corolla Cross a Toyota RAV4. Najlacnejším jednoznačne zostáva Dacia Duster so základnou cenou pod hranicou 16-tisíc eur.

SUV Čítajte viac Slováci presadajú z malých do obrovských áut. Prečo rastie popularita SUV vozidiel

Nasleduje rebríček 15 najpredáva­nejších SUV a crossoverov na Slovensku aj s cenami a porovnaním predaja s rokom 2022.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #TOP 10 áut #najpredávanejšie SUV
Články podľa značiek