Honda Civic Type-R: Má pokoriť Nürburgring a hranicu 270 km/h

Konečne. Po dvoch rokoch čakania speje vývoj najostrejšieho Civicu všetkých čias do finále. Predstaví sa v Ženeve. Honda uvoľňuje prvé informácie. Zdá sa, že byť trpezlivý sa oplatilo.

12.02.2015 16:00
debata
Honda síce nezverejnila finálnu podobu Type-R,... Foto: Honda
Honda Civic Type-R - 2015 Honda síce nezverejnila finálnu podobu Type-R, toto je však počítačová ilustrácia, ktorá vznikla na základe doteraz zverejnených snímok, a tak je pravdepodobné, že už nebude od reality.

Honda masíruje priaznivcov ostrých Civicov s príchodom nového Type-R na báze deviatej generácie už od leta 2013. Všetko sa začalo informáciou, že chce byť najrýchlejšou sériovou „predokolkou“ na legendárnom nemeckom okruhu Nürburgring. A potom ukázala prototyp, ktorý sa najprv s maskovaním a potom bez neho preháňal po nemeckej trati. Nasledovala premiéra konceptu vlani na jar v Ženeve a podoba ďalšej vývojovej fázy na jeseň v Paríži.

Devätnásťpalcové disky budú ukrývať kotúče... Foto: Honda
Honda Civic Type-R - 2015 Devätnásťpalcové disky budú ukrývať kotúče Brembo s priemerom až 350 mm. Zahrýzať do nich sa budú 4-piestikové strmene.

Honda však stále zdôrazňovala, že nejde o finálnu verziu. Tá sa definitívne ukáže v marci v Ženeve. Do premiéry teda zostáva už len pár dní, a tak japonská automobilka pustila do sveta prvé seriózne informácie a tri snímky detailov. Zdá sa, že sa je na čo tešiť, aj keď mnohých už možno na nový Civic Type-R prešla chuť. Dlhočizný príchod mál však svoje dôvody. Type-R muselo počkať na facelift sériového Civicu, ktorý bude debutovať v tom istom čase a na tom istom mieste.

Preplňovaný 4-valec 2,0 VTEC Turbo bude dávať... Foto: Honda
Honda Civic Type R Preplňovaný 4-valec 2,0 VTEC Turbo bude dávať minimálne 280 koní, teda 205 kW. Šepká sa však, že Honda chce prekvapiť maximom až 232 kilowattov.

Svoj čas si tiež vyžiadal vývoj úplne novej pohonnej jednotky. Po prvýkrát totiž Honda, zarytý odporca turba, presedlala na preplňovaný agregát. Dosiahnuť cieľ najrýchlejšej predokolky na legendárnom nemeckom okruhu, prezývanom tiež „zelené peklo“, už jednoducho s atmosférou nebolo možné. Dnes chce byť ostrý Civic rýchlejší než Renault Mégane Trophy–R či Seat Leon Cupra 280, ktorí sa vlani naťahovali o titul kráľa Nürburgringu.

Zväčšené sacie otvory v nárazníku budú... Foto: Honda
Honda Civic Type-R - 2015 Zväčšené sacie otvory v nárazníku budú privádzať vzduch k doteraz najsilnejšej pohonnej jednotke, aká sa kedy objavila pod kapotou Civicu.

Definitívny výkon nového preplňovaného dvojlitra 2,0 VTEC Turbo síce stále nevieme, v platnosti ostáva informácia o viac než 280 koňoch (vraj až 315), zato Honda prezradila maximálnu rýchlosť 270 km/h. Takže o zábavu bude nepochybne postarané. Type-R by tým malo poslať svojich súperov do závesu, vrátane silnejších Audi RS3 či Mercedesu A 45 AMG. To najlepšie však zo seba vydá až po stlačení tlačidla +R, ktoré aktivuje športový mód, zlepší ohlas na plyn, otvorí klapky výfuku a zmení ďalšie parametre vozidla.

Prístrojový panel s červeným podsvietením... Foto: Honda
Honda Civic Type-R - 2015 Prístrojový panel s červeným podsvietením netají divokú povahu nového Civicu Type-R. Tá sa však prebudí až po stlačení tlačidla +R.

Milovníci ostrých hothatchov budú však nepochybne vo vytržení aj z iného dôvodu. Honda im ponechá 6-stupňový manuál, takže auto budú mať výlučne vo svojich rukách. O potrebný prítlak sa postará radikálne prepracovaná aerodynamika naznačená na snímke predným spojlerom. Ten zadný ostáva tajomstvom, no iste nebude ďaleko od „krídiel“ predchádzajúcich konceptov. A ďalej tu bude mohutný difúzor prisávajúci Civic k asfaltu.

Oficiálna je tiež informácia o brzdách. Spomalenie dostanú na starosť výkonné kotúče Brembo so štvorpiestikovými strmeňmi a priemerom až 350 mm. Aby sa do Type-R vôbec zmestili, dostane až 19-palcové disky kolies. Ako vidieť zo snímky, dizajnom sa priblížili v Detroite prezentovanému superšportu Acura NSX. To je všetko, čo Honda zatiaľ zverejnila. Od ďalších informácií nás delia len necelé tri týždne. Civic Type-R sa ukáže v Ženeve v typickej bielej farbe Championship White.
Honda Civic Type-R Concept
Honda Civic Type-R Concept
+8Honda Civic Type-R Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda Civic #Type-R #autosalón Ženeva 2015 #Honda Civic Type-R
Články podľa značiek