Fiat Ægea: 'Taliansky Logan' príde z Turecka. Určený je pre celý svet

Dacia Logan, Peugeot 301 či Renult Fluence dostanú nového talianskeho súpera. Fiat Ægea má nahradiť pôvodnú Lineu. Argumentom má byť štýlový dizajn, ako aj veľký kufor a cena, ktorá ho zaradí do triedy lowcostových sedanov.

22.05.2015 06:00
Fiat Aegea Foto:
Ægea nahradí pôvodný Fiat Linea. Vyvíjali ju od začiatku ako sedan, čo jej má priniesť harmonický dizajn.
debata (3)

Predaj lowcostových sedanov má stále rastúci trend, a to dokonca aj v západnej Európe. Kým však Dacia svojím Loganom doslova valcuje trhy a darí sa aj Renaultu Fluence či francúzskym dvojičkám Peugeot 301/Citroën Elysée, Fiat svojou Lineou predstavenou už v roku 2007 dávno stratil dych. Nahradiť ju má úplne nový globálny model Ægea. Ten sa práve predstavuje na autosalóne v Istanbule. Turecko bude totiž jeho rodiskom.

Ægea má zaujať štýlovým dizajnom. Fiat tvrdí, že ju vyvíjal hneď od začiatku ako trojpriestorový sedan, čím sa vyhol rizikám, ktoré súvisia s prestavbou hatchbackov na sedany. Na druhej strane Linea, odvodená z Punta, patrila rozhodne k tým vydarenejším derivátom. Ako ukazujú prvé oficiálne snímky, Ægea bude naozaj celkom pekným autom s bohato modelovanými prelismi a výraznou prednou maskou.

V porovnaní s Lineou bude Ægea o 60 mm kratšia,... Foto: Fiat
Fiat Aegea V porovnaní s Lineou bude Ægea o 60 mm kratšia, o 50 širšia a o 10 nižšia. Kufor ponúkne vynikajúcich 510 litrov pre batožinu.

V porovnaní s Lineou je novinka o 60 mm kratšia. Na dĺžku má rovných 4 500 mm. Jej šírka je 1 780 a výška 1 480 mm. To zároveň znamená, že je o 50 mm širšia a o 10 mm nižšia. Napriek redukcii dĺžky sa rázvor náprav natiahne z pôvodných 2 600 na 2 640 mm. Kabína ponúkne päť miest pre pasažierov a ako sa na lowcostový sedan patrí, aj veľký kufor s objemom 510 litrov, čo je mimochodom len o 10 viac ako v minulosti.

Na lacné auto bude Ægea disponovať pomerne štýlovou palubnou doskou a relatívne bohatým vybavením. K dispozícii má byť automatická klimatizácia, navigácia TomTom aj multimediálne dotykové rozhranie Uconnect s 5-palcovou farebnou obrazovkou, Bluetooth a hlasovým ovládaním. Pod kapotou má byť na výber zo štyroch motorov, z toho dvoch benzínových a dvoch dieselových s výkonovým rozpätím 70 až 88 kW. Počítať tak môžeme s agregátmi MiltiAir a MultiJet.

V interiéri máme očakávať multimediálne... Foto: Fiat
Fiat Aegea V interiéri máme očakávať multimediálne rozhranie Uconnect s 5-palcovým dotykovým displejom.

Vývoj vozidla, ktorý trval tri roky, prebiehal čiastočne v Turecku v spolupráci so spoločnosťou Tofas, ktorá zabezpečí výrobu Ægea vo svojej továrni v tureckej Burse. Na jej linkách dnes schádzajú napríklad aj modely Linea, Qubo, Dobló a Fiorino. Ægea bude určená pre viac ako 40 krajín celého sveta vrátane Európy, Afriky a Stredného východu. Predaj odštartuje Fiat v novembri, a to najprv v „domácom“ Turecku trhu.

Fiat Aegea
Fiat Aegea
+4Fiat Aegea

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiat #Fiat Aegea #autosalón Istambul 2015
Články podľa značiek