Alpine Celebration: Francúzske 'Porsche' chytá obrysy

Na legendárnej 24-hodinovke v Le Mans predstavil Renault víziu nového Alpine. Zatiaľ len ako koncept, no už budúci rok by sme mali vidieť sériový model, ktorý sa pokúsi oprášiť slávu Berlinette A110. Ak sa chytí, Alpine môže vraj pomýšľať aj na „Panameru“.

15.06.2015 06:00
debata
Krivky konceptu Celebration jasne evokujú... Foto: Alpine
Renault Alpine Celebration Concept - 2015 Krivky konceptu Celebration jasne evokujú legendárnu Berlinette A110 z roku 1971.

Na oživení francúzskej značky Alpine, založenej pred šesťdesiatimi rokmi Jeanom Rédélé, pracuje Renault už od roku 2012. Najprv s britským Caterhamom, no neskôr sám. Zámer reinkarnácie prezentoval jednak konceptom A110–50, ktorý v mnohom vychádzal zo štúdie DeZir ešte z roku 2010, a následne okruhovým špeciálom A450b či virtuálnym modelom Alpine Vision Gran Turismo, pre „drvičov“ konzol PlayStation. Od začiatku však bolo jasné, že sériový model s nimi nebude mať prakticky nič spoločné.

V novej interpretácii sa našlo miesto pre... Foto: Alpine
Renault Alpine Celebration Concept - 2015 V novej interpretácii sa našlo miesto pre množstvo karbónu. Je z neho zadné prítlačné krídlo aj difúzor.
Renault totiž nikdy nechcel stvoriť superšport, ale ľahké športové kupé, ktoré by ladilo s tradíciou úžasnej Berlinette A110 zo sedemdesiatych rokov, ktorá mala blízko k filozofii britských športiakov. Možno aj preto padlo rozhodnutie prizvať do projektu Caterham, ktorý má so stavbou takýchto áut bohaté skúsenosti. Ako ukazuje koncept Alpine Celebration predstavený na tohtoročnej 24-hodinovke v Le Mans za účasti 250 000 divákov a 50 miliónov fanúšikov pri obrazovkách, na tomto zámere nezmenil nič ani vzájomný rozchod.

Máme tu teda predobraz sériového modelu, ktorý by sa mal dostať na linky v Dieppe koncom budúceho roka. Má to však chybičku. Okrem dizajnu, za ktorým stál Antony Villain a jeho pätnásťčlenný tím, nie je známe o tomto aute absolútne nič. Nepoznáme rozmery ani techniku. Tlačová správa sa točí len okolo zmyselných kriviek odkazujúcich na minulosť, ale v modernej interpretácii. Retroavíz je tu naozaj dosť. Od splývavej siluety kabíny, ktorá akoby vypadla z oka Berlinette A110, cez bočný prelis až po disky kolies s dobovým motívom.

Štvorvalcový motor bude umiestnený pred zadnou... Foto: Alpine
Renault Alpine Celebration Concept - 2015 Štvorvalcový motor bude umiestnený pred zadnou nápravou. To Alpine zabezpečí perfektné rozloženie hmotnosti.

Nechýbajú ani okrúhle svetlá, tentoraz „slepé“ s bielym krížom, symbolizujúcim lepiacu pásku, ktorú používali okruhové špeciály v sedemdesiatych rokoch ako ochranu proti rozsypaniu po prasknutí. Farebný modro-oranžový koncept si zas vzal inšpiráciu zo štúdie DeZir, zašiel až tak ďaleko, že oranžový lak nájdeme ešte aj na strmeňoch bŕzd. A keďže doba sa zmenila aj po stránke materiálov, predný a zadný spojler, rovnako ako difúzor, prahy a spätné zrkadlá sú vyrobené z karbónu. Čo ukrýva atraktívna karoséria, je záhadou.

Ľahká karoséria a výkon okolo 250 koní by mal... Foto: Alpine
Renault Alpine Celebration Concept - 2015 Ľahká karoséria a výkon okolo 250 koní by mal urobiť zo novej Alpine AS1 poriadne žihadlo.

Každopádne je známe, že nový model bude mať centrálne umiestnenú pohonnú jednotku, teda pred zadnou nápravou, a že ponúkne miesto len dvojčlennej posádke. Špekuluje sa nad 4-valcovým turbom s objemom 1,6 alebo 2,0 litra, ktorý bude poháňať kolesá zadnej nápravy cez dvojspojkovú prevodovku. Očakávaných 250 koní by malo urobiť z Alpine vďaka nízkej hmotnosti na hranici 1 100 kg poriadne žihadlo. Mimochodom, sériový model by mal niesť označenie AS1 (Alpine Sport 1). Ak pôjde všetko ako po masle, vidieť by sme ho možno mohli už na jar v Ženeve. Ročný sklz projektu sa už zachrániť nedá.

Po vstupe na trh si nová Alpine zasúťaží napríklad s Audi TT, Porsche Cayman alebo dvojičkami Toyota GT86/Subaru BRZ. Porsche pritom nespomíname náhodou. Sám šéf dizajnu skupiny Renault, Laurens van den Acker sa totiž vyjadril: „ Výzvou Alpine je zaplniť medzeru dvadsiatich rokov a vytvoriť produkt, ktorý je uveriteľný. Auto, ktoré položí nové základy značky. Musíme stvoriť Porsche 911 od Alpine. Ak to urobíme správne, môžeme uvažovať aj o modeloch, akým je napríklad Panamera.“ To je zatiaľ pomerne odvážne tvrdenie, ale nechajme sa prekvapiť.

Renault Alpine Celebration Concept - 2015
Renault Alpine Celebration Concept - 2015
+9Renault Alpine Celebration Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Renault Alpine #Alpine #Alpine Celebration. Le Mans
Články podľa značiek