ZF Smart Urban Vehicle: Auto od výrobcu prevodoviek dokáže divy

Svetoznámy nemecký výrobca prevodoviek nabral odvahu a ukázal vlastnú víziu mestského auta blízkej budúcnosti. Ovládať sa dá cez mobil a otočí sa takmer na mieste.

16.07.2015 06:00
debata (3)
Miniatúrny mestský elektromobil má inovatívnu... Foto: ZF Friedrichshafen
ZF Smart Urban Vehicle Miniatúrny mestský elektromobil má inovatívnu prednú nápravu s vychýlením kolies až 75 stupňov. Vďaka tomu je polomer zatáčania menší než sedem metrov.

Nemeckú spoločnosť ZF Friedrichshafen poznáme najmä vďaka prevodovkám. Jej 8– a dokonca 9-stupňové automaty používa množstvo prémiových výrobcov. Lenže ZF to nie sú zďaleka len prevodovky. Je tiež veľkým dodávateľom podvozkových komponentov, spojok či riadení. A to už nemá ďaleko k vývoju vlastného auta. A presne to vo Friedrichschafene urobili. Postavili vlastnú ideu mestského vozidla blízkej budúcnosti. Koncept s názvom Smart Urban Vehicle síce nevyrazí dych svojím dizajnom, no po technickej stránke prináša množstvo prekvapujúcich inovácií.

Parkovanie uľahčuje parkovací pilot ovládaný... Foto: ZF Friedrichshafen
ZF Smart Urban Vehicle Parkovanie uľahčuje parkovací pilot ovládaný prostredníctvom smartfónu alebo chytrými hodinkami.

Ide o kompaktný elektromobil poháňaný dvojicou elektromotorov na zadnej náprave. Každý z nich má výkon 40 kW. Oveľa zaujímavejšia je však predná náprava. Tá totiž dokáže vychyľovať kolesá v neuveriteľnom uhle 75 stupňov. To znamená polomer zatáčania menší než sedem metrov, čo je asi polovica bežnej hodnoty. Smart Urban Vehicle sa tak dokáže bez cúvania otočiť na bežnej ceste. A o to ľahšie, že dva zadné elektromotory sú vybavené systémom vektorovania hnacej sily pre pravé a ľavé koleso.

Údaje o trasách nahráva Smart Urban Vehicle na... Foto: ZF Friedrichshafen
ZF Smart Urban Vehicle Údaje o trasách nahráva Smart Urban Vehicle na vzdialený server. Pri jazde tou istou trasou ich následne využíva.

Problémom nie je ani parkovanie. Funkčný prototyp je osadený parkovacím pilotom, ktorý zvláda priečne aj pozdĺžne manévre. A to dokonca bez vodiča, ktorý môže celú procedúru ovládať prostredníctvom aplikácie v smartfóne. Vystúpi teda ešte pred samotným parkovaním a, naopak, pri odchode z garáže si auto privolá. Smart Urban Vehicle môže preto parkovať aj vo veľmi stiesnených priestoroch bez toho, aby mal vodič problém s nastupovaním alebo vystupovaním. O orientáciu sa stará dvanásť ultrazvukových a dva infračervené senzory.

ZF Smart Urban Vehicle je poháňaný dvoma... Foto: ZF Friedrichshafen
ZF Smart Urban Vehicle ZF Smart Urban Vehicle je poháňaný dvoma elektromotormi umiestnenými na jednoduchej zadnej náprave.

Ďalšou vychytávkou konceptu je takzvaný ZF PreVision Cloud Assist. Zariadenie, ktoré zhromažďuje a ukladá dáta o jazde do centrálneho servera, využíva tieto poznatky vždy, keď ide vodič tou istou trasou. Systém tak dokáže určiť napríklad optimálnu rýchlosť pri prejazde už známou zákrutou a tiež upravovať v predstihu rýchlosť na základe znalosti rýchlostných limitov. To šetrí nielen energiu, ale najmä zvyšuje bezpečnosť. Činnosť systému sa zobrazuje na displeji multifunkčného volantu.

Aký dojazd má Smart Urban Vehicle, spoločnosť ZF nespresnila. Vieme len to, že batérie sú z dôvodu optimálneho rozloženia hmotnosti situované v troch boxoch pri prednej aj zadnej náprave. Maximálna rýchlosť 150 km/h je na mestský elektromobil až-až. O osude konceptu však ZF nič neprezradila. Ak sa nehodlá stať výrobcom automobilov, v každom prípade ponúkne nové technológie tým súčasným.

ZF Smart Urban Vehicle
ZF Smart Urban Vehicle
+3ZF Smart Urban Vehicle

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #ZF #ZF Friegrichzhafen #Smat Urban Vehicle
Články podľa značiek