Volkswagen zastavil vývoj 10-stupňovej prevodovky

Desaťstupňovej prevodovke DSG od Volkswagenu pravdepodobne odzvoní. Pritom o jej vývoji informoval koncern len pred necelými dvoma rokmi. Mala zamieriť Golfu R400. Ale je vraj drahá.

24.09.2015 12:00
debata (3)
Zdá sa, že 7-stupňová dvojspojková prevodovka... Foto: Volkswagen
VW - prevodovka DSG Zdá sa, že 7-stupňová dvojspojková prevodovka bude mať dlhší život, ako sa pôvodne predpokladalo.
Počet prevodových stupňov automatických prevodoviek sa v posledných rokoch dramaticky zvýšil. Najnovšie automaty, napríklad v Jeepe Cherokee, Honde CR-V, Range Rovery Evoque, Mercedese-Benz triedy E alebo Fiate 500X majú až deväť stupňov. Zdá sa však, že ani to nie je koniec. Vývoj 10-stupňových prevodoviek ohlásili americké koncerny General Motors s Fordom, kórejský gigant Hyundai/Kia, ale aj nemecký Volkswagen. Posledný z nich však teraz od vývoja 10-stupňovej „skrine“ upúšťa. Aspoň podľa správ austrálskeho webu Motoring Volkswagen.

Tvrdí sa v ňom, že nemecká automobilka považuje celý projekt za príliš komplikovaný a drahý, než aby malo cenu sa ním zaoberať. V oblasti prevodoviek má vraj Volkswagen momentálne iné priority, ktoré sú dôležitejšie. Je teda otázne, či sa v blízkej budúcnosti dočkáme dvojspojkovej prevodovky DSG s vyšším počtom stupňov ako je súčasných sedem. Pôvodne mal byť nový automat nasadený ako technologická „bomba“ v supervýkonnom Golfe R400 a neskôr aj v malých lacných modeloch s 3-valcovými motormi.

Volkswagen teda zatiahol ručnú brzdu a potvrdil len to, čo už dávnejšie tvrdí jeden z najväčších výrobcov prevodoviek, nemecká spoločnosť ZF. Desaťstupňové prevodovky nedávajú zmysel. Podľa jej inžinierov majú najmodernejšie 9-stupňové prevodovky až 89 % účinnosť, pričom ďalšie zvyšovanie účinnosti by si vyžiadalo neúmerný nárast ceny. Desať či dokonca 11 stupňov, preto ZF považuje skôr za marketingový ťah ako za technický a ekonomický prínos pre zákazníkov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #prevodovka DSG #DSG
Články podľa značiek