Volvo 40.1, 40.2: Malé Volvá zatiaľ ako koncepty. Príde aj crossover

Po veľkých modeloch S90/V90 a XC90 s platformou SPA príde ku generačnej obmene aj v štyridsiatkovej sérii. A to už budúci rok. Ich podobu naznačujú koncepty 40.1 a 40.2. Základ je však celkom reálny. Ako vidieť, príde aj crossover.

20.05.2016 12:00
debata
Koncept Volvo 40.1 je čistokrvným crossoverom.... Foto: Volvo
Volvo 40.1 Concept - 2016 Koncept Volvo 40.1 je čistokrvným crossoverom. V ponuke vystrieda oplastovanú verziu V40 Cross Country. Jeho základom je platforma CMA.

Po sezóne veľkých svetových autosalónov, ktoré inak Volvu, orientujúcemu sa na propagáciu cez sociálne siete, veľa nehovoria, vytiahla švédska automobilka z rukáva dva koncepty. Už názvy 40.1 a 40.2 jasne naznačujú, že ide o predobraz budúcej generácie radu 40. Ten súčasný schádza z liniek od roku 2012 v podobe akéhosi kríženca klasického hatchbacku a kombi, ale aj v off-roadovo ladenej oplastovanej verzii Cross Country. V budúcnosti sa však rodina pravdepodobne rozrastie. Štúdie sa totiž predstavujú v dvoch nových karosárskych variantoch.

Kým Volvo 40.2 je liftback s krátkou stupňovitou zadnou časťou, koncept 40.1 útočí na priaznivcov čistokrvných crossoverov. Nie je teda iba obyčajným derivátom hatchbacku, tak ako Cross Country. V budúcnosti si preto zaslúži označenie XC40. Liftback zas možno ponesie názov S40. Očakávať však môžeme aj základný hatchback, ktorý by mohol zostať pri pôvodnej nomenklatúre V40. Za sviežim dizajnom stojí opäť Thomas Ingenlath, inak v minulosti autor prvej Fabie a Octavie. Stavil na autentické kubistické tvary a typické štylistické prvky novej generácie Volv, ktoré vytvoril pre XC90.

Zaujímavo tvarovaný zadný stĺpik a plávajúcu... Foto: Volvo
Volvo 40.1 Concept - 2016 Zaujímavo tvarovaný zadný stĺpik a plávajúcu strechu dopĺňajú reflektory evokujúce luxusné SUV XC90.
Oba koncepty tak dostali negatívny sklon prednej masky a denné svetlá v tvare Thorovho kladiva. Novinkou sú však zatmavené predné stĺpiky vytvárajúce efekt plávajúcej strechy. Vzadu sú rozdiely podstatne väčšie. Liftback používa svetlá v tvare písmena C, kým crossover ich má vytiahnuté až po strechu, tak ako pri XC90. A nielen to. Štúdie sa líšia aj rozdielnym tvarom zadných stĺpikov. Crossover ich má dokonca čiastočne zatmavené. Štúdie ale spája celkom reálny spoločný „hardvér“. Je ním úplne nová platforma CMA, vyvinutá s čínskym partnerom Geely, pre menšie koncernové modely.
Štúdia 40.2 je prekvapivo liftbackom. Aj ona... Foto: Volvo
Volvo 40.2 Concept - 2016 Štúdia 40.2 je prekvapivo liftbackom. Aj ona dostal negatívny sklon prednej masky a svetlá s motívom Thorovho kladiva.

Na nej vzniknú aj sesterské čínske autá. To ale nijako neznižuje imidž Volva. Švédi sa budú aj naďalej orientovať na prémiový segment. Umožní to modularita platformy, využívajúcej prvky z väčšej architektúry SPA, takže Švédi môžu používať vlastné nápravy aj techniku. A dokonca pohon oboch náprav. Šasi je tiež pripravené pre zástavbu ekologických pohonov – od čistého elektromobilu až po plug -in hybrid. To ukazujú aj štúdie vybavené s najväčšou pravdepodobnosťou novým preplňovaným 3-valcom 1,5 Drive-E a elektromotorom, teda sústavou označovanou ako T5.

Krátkou zadnou časťou evokuje liftback skôr... Foto: Volvo
Volvo 40.2 Concept - 2016 Krátkou zadnou časťou evokuje liftback skôr sedan. V sériovej podobe by mohol byť úspešný najmä v Číne.

Spojená má byť so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. O zásobu elektrickej energie sa postarajú moderné li-ion akumulátory. Takže oba koncepty budú schopné aj krátkodobej bezemisnej prevádzky. Kapacita batérií ani výkony známe zatiaľ nie sú. Podľa šéfa vývoja Petra Mertensa dostane elektromotor separátnu spojku, čo znamená, že bude môcť byť pripojený k pohonu nezávisle. Má to výrazne znížiť trecie straty a zvýšiť celkovú účinnosť a teda aj znížiť spotrebu paliva. Crossover pridá navyše druhý elektromotor na zadnej náprave, takže poskytne elektrickú štvorkolku.

Hybridy a plug-in hybridy nebudú pritom hrať v ponuke len akúsi vedľajšiu rolu. Aj vďaka štyridsiatkovému radu má totiž Volvo v pláne predať do roku 2025 milión elektrifikovaných áut všetkých typov. Prvý čistý elektromobil však príde až v roku 2019, a to na väčšej platforme SPA. Malých nováčikov sa však dočkáme skôr. Malo by to byť už budúci rok. Prednosť dostane pravdepodobne hatchback V40, následne crossover XC40 a neskôr aj liftback, ktorý by mohol zohrať dôležitú úlohu najmä v Číne, kde zákazníci preferujú sedany. A k tomu nemá koncept 40.2 naozaj ďaleko.

Volvo 40.1 Concept - 2016
Volvo 40.1 Concept - 2016
+14Volvo 40.1 Concept - 2016

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Volvo #Volvo 40.1 #Volvo 40.2
Články podľa značiek