Rivian R3: Američania chystajú pre Európu retro hatchback. Inšpiruje sa legendou

Vo svete elektromobilov je aktuálne v móde retro futuristický dizajn a využiť to chce aj mladá americká značka. Jej novinka totiž nápadne pripomína Volkswagen Golf druhej generácie. A okrem toho vznikne aj verzia pripravená na dynamickú jazdu mimo asfalt.

11.03.2024 10:00
Rivian R3X 1 Foto:
Tvar karosérie zjavne čerpal inšpiráciu z Volkswagenu Golf druhej generácie.
debata (2)

Rivian je jeden z mála výrobcov elektromobilov, ktorý dokázal zachytiť vlnu nástupu elektrických áut a reálne konkurovať Tesle, pokiaľ ide o techniku a prestíž značky. Ako premiérový model si zvoli pick-up R1T, čo sa prirodzene stretlo s úspechom v Spojených štátoch amerických. Onedlho prišlo aj SUV s označením R1S, ktoré je len derivátom spomínaného pick-upu.

Rivian R3
Rivian R3
+6Rivian R3

Američania však nezaháľajú a predstavili budúce prírastky do modelového portfólia postavené na novej platforme. Uvádzajú pri nich až modelový rok 2027, takže reálne ich možno očakávať najskôr koncom roka 2026. Reč je o veľkom SUV R2 a o crossoveri s karosériu hatchbacku R3, a to vrátane vrcholnej verzie R3X.

Rivian R3X
Rivian R3X
+6Rivian R3X

A práve model R3 by sa mohol objaviť na európskom trhu, do ktorého koncepčne zapadá. Tvar karosérie zjavne čerpal inšpiráciu z Volkswagenu Golf druhej generácie, ktorá kraľovala európskym predajom v 80. rokoch minulého storočia. Vďaka zvýšenej svetlej výške možno R3 zaradiť aj ku crossoverom, ktoré sú na starom kontinente mimoriadne populárne. Táto koncepcia sa osvedčila aj Hyundaiu s modelom Ioniq 5.

Vďaka zvýšenej svetlej výške možno R3 zaradiť... Foto: Rivian
Rivian R3 Vďaka zvýšenej svetlej výške možno R3 zaradiť aj ku crossoverom.

O technike vieme len niekoľko základných parametrov. Kapacita akumulátora by mala stačiť na 480 kilometrov jazdy a z 10 % na 80 % by sa mala batéria nabiť za menej ako 30 minút. Auto bude poháňať buď jeden elektromotor na zadnej náprave, alebo dva elektromotory (po jednom na každej z náprav), alebo až tri elektromotory (dva vzadu a jeden vpredu) v prípade vrcholnej verzie R3X. Tá má mimochodom zrýchľovať z 0 na 100 km/h pod tri sekundy a má mať vyššiu svetlú výšku podvozka.

Rivian R2 Čítajte aj Ikonický americký Rivian príde do Európy. Ponúkne konkurenta Tesly Model Y

O bezpečnosť počas jazdy a autonómne schopnosti sa postará jedenásť kamier a päť radarov. Rivian tvrdí, že základná cena sa bude pohybovať okolo sumy 45 000 amerických dolárov, čo je o niečo viac ako 41 000 eur. Do roku 2026 a uvedenia do predaja sa však ešte môže situácia zmeniť, takže predpoklad ceny je skôr orientačný.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #crossover #Rivian #Rivian R3
Články podľa značiek