Ikonický americký Rivian príde do Európy. Ponúkne konkurenta Tesly Model Y

Rivian v Amerike doslova prevalcoval trh. Teraz sa chystá s úplnou novinkou aj do Európy.

23.02.2024 14:00
Rivian R2 Foto:
Premiéra Rivianu R2 je naplánovaná na 7. marca.
debata (2)

Len niečo vyše dvoch týždňov nás delia od odhalenia očakávanej novinky americkej elektromobilky Rivian, ktorá bude mať modelové označenie R2. Pôjde o menšie SUV, ktoré by malo konkurovať najväčšiemu bestselleru Tesly, teda Modelu Y.

Model Y sa stal v uplynulom roku najpredávanejším autom sveta a zároveň aj najpredávanejším autom v Európe. A to zdôrazňujeme, pretože britský Auto Express priniesol exkluzívnu informáciu, že novinka Rivianu by mala prísť aj do Európy a cenou by mala byť voči Tesle Model Y konkurencieschopná.

Rivian R2 bude menším a cenovo dostupnejším súrodencom priekopníckeho pick-upu Rivian R1T a sedemmiestneho SUV R1S. Najnovšie video čiastočne odhaľujúce prednú masku Rivian R2 odhaľuje, že vozidlo bude mať rovnaké vertikálne svetlomety prepojené svetelnou lištou ako väčšie modely R1. Možno z toho odvodiť, že R2 bude pravdepodobne zmenšenou verziou modelu R1S, ktorý svojim čistým a futuristickým vzhľadom pri premiére vzbudil obrovskú pozornosť.

Rivian-R1S Čítajte viac Prichádza nová automobilka Rivian! Už teraz má kapitál vyše 10 miliárd dolárov

Auto by malo stáť na novej platforme, určenej pre menšie elktromobily. Vzhľadom na to, nie je úplne jasné, aká bude kapacita batérií, ale vzhľadom na to, že v tomto smere Rivian rozhodne „netrochári“, neprekvapilo by, ak by nové SUV dostalo 106 kWh batériu, ktorá aktuálne slúži ako základ pre elektrický pickp. S touto batériou by mal ponúknuť dojazd výrazne nad 400-kilometrovou hranico aj so zohľadnením toho, že zrejme pôjde o model s pohonom oboch náprav.

Kedy sa Rivian R2 dostane do Európy sa zrejme dozvieme až počas jeho premiéry, naplánovanej na 7. marca.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Rivian #americké autá #Rivian R2
Články podľa značiek