Nissan Ariya Nismo: Japonci výkonovo pritvrdili. Zatiaľ len na domácom trhu

Kým výstava CES v Las Vegas končí, autosalón v Tokiu sa začína. Domáca značka Nissan si pre fanúšikov pripravila lahôdku v podobe vrcholnej športovej verzie modelu Ariya s tradičným označením Nismo. Okrem zvýšeného výkonu prináša aj dizajnové vylepšenia exteriéru a interiéru.

15.01.2024 10:00
Nissan Ariya Nismo Foto:
Na tokijskom autosalóne predstavil Nissan Ariyu Nismo a športový tuning je značný.
debata

Japonská automobilka Nissan je priekopníkom elektromobility a zároveň sa hlási aj k motoršportu. Aj preto jej legendárne modely prišli na trh vo vrcholných verziách Nismo. Reč je o GT-R, o Z a o aute predávanom len na japonskom trhu zvanom Skyline. Tejto pocty sa však dostalo aj elektromobilu A­riya.

Nissan Ariya Nismo
Nissan Ariya Nismo
+6Nissan Ariya Nismo

Na tokijskom autosalóne predstavil Nissan Ariyu Nismo a športový tuning je značný. Zvonku ho prezrádza predný splitter, znížené prahy a zadný difúzor. Na veku batožinového priestoru sa nachádza spojler a hmlové svetlo je umiestnené v strede. Všetko to dopĺňajú červené linky po obvode a logá Nismo. Základom sú 20-placové disky kolies.

Nissan Ariya Nismo
Nissan Ariya Nismo
+4Nissan Ariya Nismo

Vo vnútri športovú atmosféru navodzuje čierne čalúnenie skombinované s červeným prešívaním. Perforované sedačky sú čalúnené falošným semišom a interiér ozvláštňujú aj doplnky imitujúce drevo.

Napriek športovým vylepšeniam sa autu nepodarilo znížiť hmotnosť, ktorá je od 2 080 do 2220 kilogramov. Na výber budú dve výkonové verzie. Slabšia bude mať výkon 270 kW (362 k), krútiaci moment 560 Nm a energiu bude čerpať z 66kWh akumulátora. Silnejšia bude mať výkon 320 kW (429 k), krútiaci moment 600 Nm a batériu s kapacitou 91 kWh.

Vo vnútri športovú atmosféru navodzuje čierne... Foto: Nissan
Nissan Ariya Nismo 9 Vo vnútri športovú atmosféru navodzuje čierne čalúnenie skombinované s červeným prešívaním.

Športové jazdné vlastnosti podporí nastavenie riadiacej jednotky, ktorá bude z dvoch motorov po jednom na každej z náprav preferovať ten zadný. Umelý zvuk sprevádzajúci akceleráciu bude pripomínať zvuk elektrických monopostov Formuly E.

Nissan Hyper Adventure Concept - 2023 Čítajte aj Nissan Hyper Adventure Concept: Elektrický ‘off-road‘ chce napájať celý kemp

Automobilka sa vyjadrila, že Ariya Nismo je určená pre japonský trh, kde sa dostane do predaja počas jari. Keby sa v Nissane napokon rozhodli priniesť ju aj do Európy, konkurovala by Kii EV6 GT a Hyundaiu Ioniq 5 N, hoci výkonom by na kórejské dvojčatá strácala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Nissan #autosalón Tokio #Nismo #Nissan Ariya
Články podľa značiek