BMW i7 M70 xDrive: Najrýchlejší elektromobil z Mníchova nerobí kompromisy

Nová generácia vlajkovej lode prichádza vo verzii, ktorá si právom zaslúži prívlastok vrcholová. Z hľadiska pohodlia aj výkonu prekonáva všetkých svojich predchodcov a v elektrickej podobe dokonalo prepája svet luxusu a športového jazdenia.

09.10.2023 10:00
BMW i7 M70 x Drive 1 Foto:
BMW i7 M70 xDrive je najvýkonnejší elektromobil, aký v Mníchove kedy skonštruovali.
debata

BMW i7 je elektrickou interpretáciou luxusnej limuzíny, ktorá aj v súčasnej generácii dostala hybridných súrodencov. Lenže práve elektromobil sa môže pýšiť prívlastkom M70, ktorý ho stavia do čela hierarchie bavorskej automobilky. Zároveň pritom ide o najvýkonnejší elektromobil, aký v Mníchove kedy skonštruovali.

BMW i7 M70 x Drive
BMW i7 M70 x Drive
+6BMW i7 M70 x Drive

Celkový vonkajší aj vnútorný dizajn sa oproti základnej verzii menil len mierne, a to v duchu divízie M. Vidno to hlavne na znížených prahoch, na rozšírených zadných blatníkoch a na zadnom spojleri. Prítomných je množstvo čiernych lesklých detailov a k dispozícii je aj dvojfarebné lakovanie karosérie.

BMW i7 M70 xDrive
BMW i7 M70 xDrive
+6BMW i7 M70 xDrive

Vo vnútri si posádka užíva maximum pohodlia vďaka koženému alebo vlnenému čalúneniu a obrovskej obrazovke na zadných sedadlách. Infotainment dostal novú verziu operačného systému s označením BMW Operating System 8.5. Obrazovka v strede tvorí jeden celok s obrazovkou prístrojového štítu, pričom krycie sklo je zakrivené.

Dvojica elektromotor poháňa obe nápravy systému... Foto: BMW
BMW i7 M70 x Drive 3 Dvojica elektromotor poháňa obe nápravy systému xDrive, pričom celkový výkon má hodnotu 485 kW (660 k) a maximálny krútiaci moment 1 100 Nm.

Tým hlavným, čím verzia M70 xDrive vynikne je však výkon a krútiaci moment. Dvojica elektromotor poháňa obe nápravy systému xDrive, pričom celkový výkon má hodnotu 485 kW (660 k) a maximálny krútiaci moment 1 100 Nm. Vďaka tomu tento takmer trojtonový koráb zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,7 sekundy a maximálnu rýchlosť má obmedzenú na 250 km/h.

Obrazovka v strede tvorí jeden celok s... Foto: BMW
BMW i7 M70 x Drive 14 Obrazovka v strede tvorí jeden celok s obrazovkou prístrojového štítu, pričom krycie sklo je zakrivené.

Okrem toho je auto vybavené množstvom vylepšení z dielne divízie BMW M. Stabilitu pri prejazdoch zákrut zvyšuje M adaptívny vzduchový podvozok a M hydraulické tlmiče. Dvadsaťjedenpalcové kolesá spomaľujú brzdy M Sport, ktoré sú súčasťou balíka M Performance. Maximálnu efektivitu zrýchlenia z pokoja umožňuje funkcia M Launch Control a krátkodobé navýšenie výkonu zas funkcia M Sport Boost.

BMW 530e Sedan - 2023 Čítajte aj BMW 5: Mníchov predstavuje dva plug-in hybridy. Silnejší dá stovku za 4,3 s

Aj napriek týmto parametrom by BMW i7 M70 xDrive malo mať spotrebu energie 23,8 kWh/100 km. Vďaka akumulátoru s kapacitou 101,7 kWh poskytuje dojazd na jedno nabite od 488 do 560 kilometrov. Maximálny nabíjací výkon jednosmerným prúdom je 195 kW, čo umožňuje dobiť energiu na dojazd 170 km za desať minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #elektromobil #BMW radu 7 #BMW i7 #BMW i7 M70
Články podľa značiek