Kia EV3 a EV4 Concept: Elektrické portfólio sa rozrastie o kompaktné modely

Kórejská automobilka úspešne rozširuje ponuku elektrických modelov. Kým väčší zástupcovia už sú v predaji, menší sa zatiaľ predstavili v podobe konceptov počas podujatia „Deň elektromobilov“.

16.10.2023 10:00
Kia EV3 Concept Foto:
Kia EV3 Concept je crossover využívajúci dizajnové prvky modelu EV9.
debata (3)

Kórejská značka Kia spolu so sesterským Hyundaiom aktívne pracujú na rozšírení ponuky elektrických vozidiel. A obom sa darí. Kým Hyundai sa presadzuje odvážnym dizajnom Ionqu 5 a Ioniqu 6, Kia upútala modelmi EV6 a EV9, pričom druhý menovaný sa postavil na samotný vrchol hierarchie vďaka impozantným rozmerom a vzhľadom pripomínajúcim off-roadové auto.

Kia EV5 - 2023 Čítajte viac Kia EV5: Nové elektrické SUV útočí na Enyaq. Najprv ale v Číne

A aby sa elektromobilom Kie dostalo náležitej pozornosti, automobilka zavádza tradíciu „Dňa elektromobility“. Počas tohto podujatia bude predstavovať novinky z oblasti elektrickej mobility. A začala poriadnou porciou, keď odhalila hneď tri autá – jeden produkčný model a dva koncepty. Kým SUV Kia EV5 už je pripravené na predaj v Číne, koncepty EV3 a EV4 predznamenávajú príchod elektromobilov kompaktnej triedy.

Kia EV3 Concept
Kia EV3 Concept
+6Kia EV3 Concept

Ideovo by mohlo ísť o alternatívy k súčasným modelom Ceed a Rio. Kia EV3 Concept je crossover využívajúci dizajnové prvky modelu EV9. Veľké kolesá v hranatých podbehoch blatníkov a krátke kolmé previsy dodávajú konceptu robustnosť a vzbudzujú dojem ambicióznych terénnych schopností. Očakávať však možno skôr typické mestské SUV alebo crossover s moderným minimalistickým interiérom. Praktickosť hranatej karosérie podporuje možnosť vyklopenia zadnej lavice, čím vznikne priestor na prevoz bicyklov či elektrokolobežiek.

Kia EV4 Concept
Kia EV4 Concept
+6Kia EV4 Concept

Naopak koncept EV4 sa zameriava na elegantné línie podobné karosérii sedan. Okrem elegancie má vzbudzovať aj dojem športovosti. Typickým prvkom vzhľadu sú diagonálne prelisy. Vo vnútri sa podobne ako v EV3 dôraz kladie na minimalizmus, no vypracovanie pripomína nábytok, čo umocňuje pocit pohodlia. Vnútorné prostredie sa navyše dá zmeniť v rámci funkcie „Mind Modes“, ktorá upraví nastavenia vozidla aj náladové prvky v interiéri. V režime Perform sa auto zameria na pôžitok z jazdy a poskytne všetky informácie súvisiace s výkonom auta. Režim Serenity ako protipól vytvorí uvoľnené prostredie vhodné pre meditáciu a regeneráciu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #elektromobil #koncept #Kia EV6 #Kia EV9 #Kia EV5
Články podľa značiek