Rolls-Royce Droptail La Rose Noire spomína na éru amerických roadsterov

Nie, toto nie je nový sériový Rols-Royce. Na to je príliš odvážny. Dvojsedadlový roadster totiž rúca formálne kódexy značky. Vzniknú iba štyri ručne vyrobené exempláre. Len práce na palubnej doske zabrali štyri roky...

28.08.2023 10:00
debata
La Rose Noire je prvým zo štyroch ručne... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Droptail La Rose Noire - 2024 La Rose Noire je prvým zo štyroch ručne vyrobených Droptailov, ktoré predstavujú pre Rolls-Royce veľmi atypické dvojmiestne roadstery. Aj preto má odvážnejší dizajn, napríklad lomené lamely v prednom Phanteone.

Rolls Royce pokračuje v projekte Coachbuild, čo znamená zákazkovú výrobu extrémne vzácnych exemplárov, ktoré vznikajú v priamej spolupráci s klientmi. Možno si ešte spomeniete na presklené kupé Sweptail alebo hedonistický piknikový roadster Boat Tail. Teraz prichádza na rad Droptail, ktorý automobilka z Good Woodu charakterizuje ako romantický roadster pre ľudí s vášňou a nepokojnou túžbou po zmysluplných zážitkoch. Na pomery Rolls-Royce ide o veľmi nezvyčajný dvojsedadlový model, ktorý nemá v histórii veľa pendantov. Inšpiruje sa v dávnej minulosti, keď Rolls-Royce dodával podvozky pre vychýrené karosárne. Takto vzniklo v USA niekoľko netypických modelov pre klientov, ktorí boli zväčša odvážnejší ako tí európski.

Rolls-Royce Čítajte viac Rolls-Royce vlani exceloval. Súčasný rok má byť vraj ešte lepší

Droptail tak odkazuje na solitéry typu Siver Ghost Sluggard z roku 1912, Phantom Brewster New York Roadster z roku 1930 alebo na o päť rokov starší Silver Ghost Piccadilly. Nový roadster má rovnako majestátne proporcie. Droptail je dlhý 5 300 a široký 2 000 mm. Má však veľmi nízku líniu a množstvo inovatívnych dizajnových prvkov, ktoré porušujú tradíciu. Predná maska má po prvý raz zalomené vertikálne lamely, čo dodáva Phanteonu vyššiu plasticitu. Z profilu zaujme padajúca línia pontónu narušená akýmisi plutvami s logami RR v zadnej časti, ktoré odkazujú na kryt plachiet luxusných plachetníc. „Námorný dizajn“ nájdeme aj na širokom integrovanom spojleri.

Strecha z karbónu a elektrochromatického skla... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Droptail La Rose Noire - 2024 Strecha z karbónu a elektrochromatického skla sa nasadzuje ručne. Roadster mení na dramatické kupé.

Rolls-Royce je obzvlášť pyšný na skutočnosť, že napriek klesajúcej línii sa mu podarilo vytvoriť dostatočný prítlak pri vyšších rýchlostiach. Zabralo to ale dva roky práce vrátane 20 testov v aerodynamickom tuneli. Karoséria vyrobená z hliníka, ocele a od B stĺpikov z troch masívnych karbónových komponentov je lakovaná dvoma odtieňmi červenej farby True Love a tmavším Mystery Red. V podstate však nejde o lakovanie, pretože odtieň je súčasťou chrómovej vrstvy s hrúbkou jedného mikrónu. Monolitnú štruktúru plôch narúšajú len špeciálne vyvinuté kľučky dverí so skrytým zámkom a senzorom. Strecha Droptailu je samostatnou kapitolou. Jej nízka stavba má pripomínať americké hot-rody. Vyrobená je z uhlíkových vlákien a elektrochroma­tického skla, vďaka čomu možno meniť priepustnosť svetla.

Veľmi odvážna zadná časť je inšpirovaná svetom... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Droptail La Rose Noire - 2024 Veľmi odvážna zadná časť je inšpirovaná svetom pretekárskych plachetníc. Aj preto tu máme zadné krídlo a dvojicu pozdĺžnych „rebier“, pripomínajúcu kryt plachiet.

Rolls-Royce tvrdí, že bez strechy je Droptail vzrušujúcim roadsterom, kým s ňou mení charakter na dramatické kupé. Nečakajte však, že strecha sa vysunie zo zadnej časti pomocou elektromotorov alebo hydrauliky. Nasadiť je treba ručne a toto rozhodnutie musíte urobiť pravdepodobne ešte v garáži, pretože do kufra Droptailu sa nezmestí. Aspoň automobilka v tlačovej správe nič o prenosnosti nehovorí. Jednoducho, Droptail je vskutku exkluzívnou, a najmä iracionálnou hračkou pre tých najmajetnejších. Vidieť to aj pri pohľade do interiéru, kde remeselníci Rolls-Royce ukazujú majstrovské umenie spracovania dreva. Nízko sediaca dvojčlenná posádka je doslova obklopená pásom, ktorý je vyrobený z veľkých, neprerušovaných kusov z čierneho francúzskeho platanu.

Interiér je vrcholom remeselného majstrovstva.... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Droptail La Rose Noire - 2024 Interiér je vrcholom remeselného majstrovstva. Len výroba palubnej dosky z čierneho francúzskeho platanu trvala štyri roky. Zdobí ju fazetová vitráž evokujúca padajúce lupene kvetov.

Minimalizmus cítiť aj z palubnej dosky na ktorej nájdete len tri analógové tlačidlá. Mimochodom, jej výroba trvala štyri roky. Veď obsahuje 1 603 čiernych a 533 červených faziet, pripomínajúcich padajúce okvetné lístky ruží. Väčšina ostatných funkcií sa ovláda cez displej a „controller“ na stredovej konzole. Nemusia ale rušiť, pretože displej je možné ukryť, a to isté platí o otočnom ovládači pod posuvným „podstavcom“ medzi sedadlami, ktorý je súčasťou lakťových opierok. Nechýba špeciálny box na šampanské. Ani tento detail nenechal Rolls-Royce na náhodu. Pre Droptail objednal vzácny ročník Champagne de Lossy aj ručne fúkané krištáľové „flauty“.

Pod kapotou ukrýva Droptail preplňovaný motor... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Droptail La Rose Noire - 2024 Pod kapotou ukrýva Droptail preplňovaný motor 6,6 V12 s výkonom 440 kW a krútiacom momentom 840 Nm. Pochádza pravdepodobne z dielne BMW.

A nespomenúť nemôžeme hodinky švajčiarskej manufaktúry Audemars Piguet, s chronografom Oak Concept Split-Seconds GMT Large Date, ktoré možno nosiť na ruke a po nastúpení do vozidla umiestniť do otvoru palubnej doky. Ich červený číselník ladí s farebným spracovaním Droptailu. Tento luxus dáva do pohybu zamatový 6,6-litrový 12-valec s dvojicou turbodúchadiel, ktorého výkon bol zvýšený zo 420 na 440 kW. Podľa zdvihového objemu sa zdá, že pochádza skôr z dielne BMW ako Rolls-Royce, ktorý uprednostňuje motory 6,75 V12. To ale iste neprekáža pri pohľade na krútiaci moment s hodnotou 840 Nm. Rolls-Royce tvrdí, že je to po prvýkrát, čo v rámci divízie Coachbuild menil aj techniku. Dynamické parametre nie sú známe, ale ako velí tradícia, istotne sú postačujúce.

Rolls-Royce Droptail La Rose Noire - 2024
Rolls-Royce Droptail La Rose Noire - 2024
+24Rolls-Royce Droptail La Rose Noire - 2024

Nepoznáme ani cenu. Vzhľadom na fakt, že Droptail vznikne len v štyroch exemplároch, ktoré vznikali s účasťou klientov, a že ich vývoj a stavba zabrali niekoľko rokov, bude nepochybne astronomická. Hovoriť môžeme o niekoľkých miliónoch dolárov. Po tomto Droptaile s prívlastkom La Rose Noire bude nasledovať Droptail Amethyst a po ňom ďalšie dva kusy, ktoré na premiéru ešte len čakajú.

Hongqi L5 (2023) Čítajte viac Pozrite si najdrahšie čínske auto. Cena bude atakovať milión eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Droptail
Články podľa značiek