Ako si v zime nezničiť stierače? Tu je 6 jednoduchých rád

V zime dostanú stierače poriadne zabrať. Napokon, práve preto tu sú. Bez nich nevidíme ani na krok. Ak ale nepracujú tak, ako majú, nepomôžu nám ani tie najdokonalejšie diódové či laserové svetlá. Svetlá bez stieračov sú čosi ako airbagy bez bezpečnostných pásov.

16.02.2024 06:00
debata (4)
Zima je nepriateľom stieračov. No práve preto... Foto: Bosch
Stierače - zima Zima je nepriateľom stieračov. No práve preto tu sú.
Stierače a ostrekovače patria v aute k tým najdôležitejším bezpečnostným prvkom. Zvlášť v zime platí, že nie je dobré podceňovať ich stav a kondíciu. Zaslúžia si aspoň trochu pozornosti. Toto je zopár trikov na to, ako im pomôcť. Akumulátor Čítajte viac Toto je 10 rád ako v zime vždy naštartovať

1. Okná čistite častejšie

Hlavnou úlohou stieračov je stierať kvapalinu z povrchu čelného alebo zadného okna vozidla. Poradia si samozrejme aj s pevnými nečistotami, ale to im príliš neprospieva. Čím viac je na skle zaschnutých zvyškov hmyzu, alebo opadaného lístia a ihličia či iných pevných nečistôt, tým je väčšie riziko mikroskopických poškodení gumených líšt a ramienok. Mali by ste sa preto o čistotu okien starať aj inak ako len samotným spustením stieračov. Napríklad umyť sklo pri každom tankovaní na čerpacej stanici. Ak to budete robiť častejšie, o to lepšie.

Auto - zima Čítajte viac Viete naštartovať vybité auto káblami? Tu je 10 krokov, ako to robiť správne

2. Stierače nechávajte vyklopené

Prekáža alebo neprekáža stieračom, keď na jeseň a v zime primrznú ku sklu? Všeobecne im to samozrejme nevadí, nesmiete ich ale primrznuté spustiť. Násilné odtrhnutie spôsobuje trhliny na gumenej lište. Takto stierače s istotou rýchlo zničíte. Preto je rozumné, ak už v zime parkujete mimo garáže, vyklopiť stierače, aby neprimrzli. Pri moderných autách sú však stierače schované pod kapotou, takže sa vyklopiť nedajú. Treba si preto naštudovať, ako ich dostať z parkovacej do takzvanej servisnej polohy. Väčšinou na to stačí po vypnutí zapaľovania dlhšie podržať páčku v dolnej polohe.

Auto - zima Čítajte viac Viete správne zahriať motor v tuhých mrazoch? Takto sa to má robiť

3. Nepoužívajte stierače ako škrabku

Stierače zničíte najrýchlejšie tak, ak ich používate na čelnom skle pokrytom ľadovými kryštálikmi. Preto je dôležité pred ich použitím odstrániť z okna námrazu a sneh. Tí, čo majú vyhrievané zadné a čelné okno, majú výhodu. Tým ostatným neostáva nič iné, ako zobrať do rúch škrabku alebo rozmrazovač. Nerozmrazujete však okno ostrekovačmi. Ak ich aktivujete, spustia sa aj samotné stierače. Najkomfortnejšie je najprv naštartovať, v aute spustiť kúrenie, nasmerovať vzduch na čelné okno a chvíľku počkať, kým ľadová vrstva mierne povolí. Pri naštartovaní musí však byť páčka ovládania vo vypnutej polohe. Ak je v polohe automatického režimu, dažďový senzor po naštartovaní vyhodnotí zlý výhľad a stierače spustí.

Auto - zima Čítajte viac Týchto 5 vecí trpí na aute v zime najviac. Čo s tým?

4. Nezabudnite na nemrznúcu zmes do ostrekovačov

S príchodom nízkych teplôt treba bezpodmienečne vymeniť letnú zmes v ostrekovači za zimnú. Ak použijete kvapalinu, ktorá je proti zamrznutiu odolná aj v tuhých mrazoch, tuhších, než sa bežne pohybujete, nič tým nepokazíte. Práve naopak. Ale pozor, ak už ste vymenili kvapalinu v nádobke za zimnú, pamätajte na jeden dôležitý úkon. Dostaňte všetku letnú zmes aj z hadičiek ostrekovačov, predovšetkým z tej dlhej vedúcej k zadnému sklu. Po prvom doliatí preto spustite ostrekovač zadného skla na pár sekúnd. Inak bude zadný ostrekovač nefunkčný aj keď budete mať nádobku plnú nemrznúcej kvapaliny do –50 stupňov Celzia.

1000 F 242463800 VUCx SI7Oe64y4MV7URaw7r M3UIz E6Re R Čítajte viac Toto je 5 rád, ako v zime ušetriť za palivo. A sú jednoduché

5. Majte so sebou rezervné balenie zmesi

Bez nemrznúcej zmesi do ostrekovačov sú stierače prakticky bezmocné. Nezaškodí mať preto v kufri jedno balenie navyše. Nemrznúcu zmes síce predávajú na každej čerpacej stanici, ale v skutočne zlom počasí alebo pri zápche na diaľnici sa vám môže ľahko stať, že sa vám kvapalina minie skôr, než dorazíte k „pumpe“. Riešiť to, až keď sa rozsvieti kontrolka nízkej hladiny nemrznúcej zmesi, je neskoro. Zvlášť to platí pre majiteľov áut s ostrekovačmi reflektorov. Tie majú extrémnu spotrebu. Svetlá totiž čistia pod tlakom až 2,5 baru! V legislatíve je pritom ukotvená povinnosť aktivovať ostrekovače svetlometov spoločne s prvým ostrieknutím čelného skla po aktivácii vozidlá a zapnutí svetiel. A potom sa proces opakuje po každom desiatom ostrieknutí čelného okna. Ostrekovače vám preto môžu rýchlo „zožrať“ všetku nemrznúcu zmes. To napriek tomu, že autá s ostrekovačmi majú aj 7-litrové nádržky, minimálne dvakrát väčšie ako autá bez ostrekovačov svetiel.

6. Vymeňte stierače včas. A nešetrite

Kedy je správny moment na výmenu stieračov? Pri výrobe sa síce testujú až na pol milióna zotretí, ale v praxi vám to nemusí byť nič platné. Optimálny čas pre kúpu nových stieračov zistíte takpovediac „na vlastné oči“ – keď sa na skle objavujú pruhy, fľaky alebo keď stierač začne po okne poskakovať. Najlepšie je kúpiť originálne stierače. Šetriť sa nevypláca. Univerzálne stierače sú totiž použiteľné na rade rôznych modelov mnohých značiek, na žiadnom ale tak, ako ho výrobca skonštruoval. Navyše má druhovýroba väčšinou mohutný univerzálny adaptér, ktorý spája rameno s ramienkom a ktorý je nevzhľadný a rušivý pri pohľade zvonku aj zvnútra. Ak však kúpite stierač z druhovýroby, kúpte aspoň značkový produkt. Je drahší, ale vydrží viac. Najdrahšie je kupovať takéto stierače na „pumpe“. Ušetríte, ak si ich zadovážite vopred v predajniach s automobilovým príslušenstvom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #zima #zimná údržba #Stierače
Články podľa značiek