Toto je 10 rád ako v zime vždy naštartovať

Ešte nemrzne? Nevadí, na akumulátor v aute môžete myslieť už dnes. V zime býva často neskoro.

24.10.2023 05:00
debata
Vybitá batéria vo vozidle vám môže spôsobiť... Foto: RAC
Akumulátor Vybitá batéria vo vozidle vám môže spôsobiť veľké problémy. Venovať jej trocha pozornosti preto nezaškodí. A v prípade krízy sa zídu štartovacie káble.

Akumulátor je síce pomerne malý komponent auta, ale môže vám spôsobiť veľké problémy. Bez nabitej batérie jednoducho nenaštartujete. To môže byť veľký škrt cez rozpočet nielen cestou do práce či do školy, ale napríklad aj na takej rodinnej lyžovačke. A keďže „smrť“ akumulátora prichádza často bez varovania, je lepšie sa oň zaujíma skôr, ako sa tak stane. Ak nemáte vykurovanú garáž, kde sa cíti akumulátor ako v bavlnke, máme pre vás 10 jednoduchých rád. Vďaka nim by nemalo dochádzať ku krízovým situáciám. Buďte si ale istí, že ak batéria vo vašom aute naznačuje už v teplom počasí problémy, v zime sa určite dostavia. Elektrolyt totiž kladie v zime väčší odpor, čo znamená, že batéria sa v zime pomalšie nabíja aj vybíja.

Pozrite sa, ako vznikajú akumulátory do elektromobilov. V Trnave majú „baterkáreň“.

Video

1. Jazdite aj dlhšie trasy

Nedostatočné nabitie môžu mať na svedomí výlučne krátke jazdy. Zvlášť v zime. Jednoducho sa počas nich batéria nestihne dostatočne nabiť. Už teplota –10 ° Celzia znižuje výkon batérie o 30 % a teplota –20 ° Celzia o celú polovicu. Pritom potrebuje štartér počas štartu stuhnutého motora až dvojnásobne viac energie. Občasné dlhšie trasy akumulátoru preto veľmi prospejú. Riešením môže byť externá „udržiavacia“ nabíjačka, ale ak parkujete na ulici, asi vám veľmi nepomôže. Myslite na to, že hlbokým podbitím môžete akumulátor nenávratane zničiť. Pri dlhodobom „podbití“ dochádza totiž ku kryštalizácii síranu olovnatého, ktorý sa viaže k elektródam. Hovorí sa tomu sulfatácia. Tento jav urýchľuje degradáciu.

Auto - zima Čítajte viac Ako 'nezabiť' naftový motor v zime. Tu je 7 dobrých rád

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zima #batéria #akumulátor #štartovanie
Články podľa značiek