Týchto 15 vecí skontrolujte na aute po zime. Oplatí sa to

Zima dá autám poriadne zabrať. Sneh, soľ, škvára, výtlky, to všetko zanechá na vozidlách svoju stopu. Nad jarnou servisnou prehliadkou preto neváhajte. Oneskorená údržba vás môže stáť podstatne viac.

29.02.2024 06:00
debata (3)
Niektoré úkony pri jarnej údržbe zvládnete aj... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
pneuservis, pneumatika, vymena pneumatik Niektoré úkony pri jarnej údržbe zvládnete aj sami. No návšteva servisu, je lepšie riešenie. Doma totiž nedokážete skontrolovať geometriu náprav či vyvážiť kolesá po prezutí.

Spomeňme napríklad používanie zimných pneumatík pri vyšších teplotách. Stačí jeden mesiac oneskoreného prezutia a na horúcom asfalte sa ich životnosť podstatne skráti. Zničiť však môžete veľmi ľahko aj letné pneumatiky. Po zime je totiž často narušená geometria náprav. Tá vedie k nerovnomernému opotrebovaniu dezénu. Kontrola a nastavenie geometrie pritom nie je drahá záležitosť.

Prezutie pneumatík: Je čas meniť zimné gumy za letné?

Video

Nejde však len o ekonomické hľadisko. Podstatná je aj bezpečnosť. Nesprávna geometria má napríklad zásadný vplyv na smerovú stabilitu vozidla, ako aj na stabilitu počas prudkého brzdenia. O význame bŕzd, ktoré v zime tiež trpeli vlhkom, mrazom a posypmi, azda ani nemá zmysel diskutovať. Ich kontrola vrátane kontroly bodu varu brzdovej kvapaliny by mala byť samozrejmosťou.

ADAC - test letných pneumatík R16 - 2023 Čítajte viac ADAC: Toto je prvý megatest 50 letných pneumatík. Pozor na Čínu

Podobne je to s neošetrením protikoróznej ochrany karosérie od kamienkov a posypov. Kým umytie podvozka tlakovou vodou a následné ošetrenie protikoróznym sprejom na poškodených miestach stojí pár eur, pri tmelení, vyváraní či lakovaní musíte počítať s neporovnateľne vyššou investíciou. A autu rozhodne nezaškodí ani veľké „jarné upratovanie“. Vyložte z kufra lopatu, škrabku či snehové reťaze. To všetko zvyšuje hmotnosť a spotrebu.

Diagnostika vozidla je tiež čosi, čo doma... Foto: Ivan Majerský
Peugeot 308 1,6 e-HDi - servis Diagnostika vozidla je tiež čosi, čo doma nezvládnete.

Ak ste skutočný pedant, určite sa vaše auto neurazí, keď sa budete zaujímať aj o niektoré detaily. Napríklad o stav tesniacich manžiet na polosiach či o ošetrenie pántov dverí sprejmi na teflónovej báze. Vhodné je vymeniť vzduchový filter, vypustiť kondenzát palivového filtra a vyčistiť výparník klimatizácie protibakteriálnym sprejom.

Motorový olej Čítajte viac Kedy a ako správne doliať olej? Tu je 6 jednoduchých rád

Jarné „upratovanie“ teda prináša množstvo servisných úkonov. Na niektoré stačíme sami, no je otázne, či vynechaním návštevy servisu naozaj ušetríte. Uveďme príklad. Naozaj spotrebujete celý protikorózny sprej, silikón či zinkový nástrek? Bez montážnej jamy, rampy alebo zdviháka tiež nedokážete zbaviť podvozok nánosov agresívnej soli a nečistôt pod výfukovým potrubím či v podblatníkoch.

V servise však trvajte najprv na preventívnej prehliadke a až potom si ujasnite rozsah prác. Aby ste neboli výslednou cenou zaskočení. Výhodou je, že na jar sa servisy predháňajú v akciách, počas ktorých sú prehliadky buď zadarmo, alebo za pár symbolických eur. Využite teda príležitosť. Servisy sú na rozdiel od predajní áut stále otvorené.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #servis #zima #servisná prehliadka
Články podľa značiek