J. D. Power: Toto sú najspoľahlivejšie autá podľa ‘Amíkov‘. Nemecké zväčša sklamali

Najnovšia štatistika spoľahlivosti nevychádza priaznivo pre nemecké prémiové autá. Lepší sú aj Kórejčania. O Japoncoch nehovoriac. Absolútnou hviezdou je Lexus.

14.02.2023 06:00
debata
Spoľahlivosť áut sa podľa J.D. Power medziročne... Foto: J.D. Power
J.D. Power Spoľahlivosť áut sa podľa J.D. Power medziročne zvýšila, platí to však len pre tie mainstreamové. Prémiové si, naopak, pohoršili. Výnimkou je Lexus a Genesis.

Organizácia J.D. Power zverejnila výsledky pravidelnej ankety Vehicle Dependability Study (VDS), teda ankety spoľahlivosti. Tá sa tentoraz venovala trojročným autám vyrobeným v roku 2020, na základe prieskumu medzi ich majiteľmi. Tí hodnotia vozidlá v deviatich oblastiach – motor a prevodovka, exteriér, jazda, ovládanie/displeje, audio/multimé­diá/navigácia, sedadlá, vyhrievanie/ven­tilácia, klimatizácia, interiér a asistenčné systémy. Celkovo sa sleduje až 184 položiek. Každý model je následne obodovaný na základe počtu problémov na 100 áut (PP100). Čím je skóre nižšie, tým je auto spoľahlivejšie.

Consumer Reports Čítajte viac Consumer Reports: Týchto 10 áut by si už majitelia nikdy znovu nekúpili

Tento rok došlo k miernemu zlepšeniu, keď priemer PP100 klesol na 186 bodov z vlaňajších 192. Ale pozor! Zaslúžili sa o to najmä mainstreamové značky, pri ktorých predstavoval priemer 182 PPS, kým pri tých prémiových sa vyšplhal na 208 PP100. Z hľadiska automobiliek došlo v rebríčku k pomerne veľkým posunom. Špičkové výsledky dosahujú Lexus (133), Genesis (144), Kia (152), Mitsubishi, Toyota a Hyundai, medzi ktoré sa vklinili dve americké značky Buick a Chevrolet. A kde sú nemecké automobilky? Tak pre ne nemá J.D. Power dobré správy.

Poradie značiek podľa spoľahlivosti

J.D. Power - spoľahlivosť 2023 USA Foto: J.D. Power
J.D. Power - spoľahlivosť 2023 USA J.D. Power - spoľahlivosť 2023 USA

Z tých prémiových je najlepšie BMW, ktoré sa ale pohybuje len v oblasti priemeru. No a Mercedes-Benz s Audi sú na chvoste. Dokonca nižšie ako Volkswagen. Stuttgartská značka sa medziročne prepadla až o 45 PP100. Ani Porsche sa nemá čím chváliť. V spoľahlivosti ho tromfli napríklad Jeep alebo RAM. Všeobecne ale neplatí ani nadradenosť japonských značiek, pretože takú Hondu, Acuru, Infiniti alebo Subaru nájdeme tiež v podpriemernej zóne. Nad priemerom sú okrem Toyoty a Lexusu len Mazda a Nissan. Úplne najhoršie výsledky však zaznamenali Ford, Lincoln a Land Rover. Ford zažil medziročný „zošup“ až o 61 bodov.

Lexus prevalcoval v spoľahlivosti všetku... Foto: Lexus
Lexus RX - 2019 Lexus prevalcoval v spoľahlivosti všetku konkurenciu aj sesterskú Toyotu. Jeho hviezdou je SUV RX – najspoľahlivejší model najnovších štatistík.

Z hľadiska modelov je situácia trochu odlišná. Aj „čierne“ ovce značkového rebríčka majú totiž zopár hviezdnych modelov. Tak napríklad Mercedes-Benz má dobré výsledky s triedou GLA a Ford s modelom Fusion, ktorý poznáme v Európe ako Mondeo. Úplne najspoľahlivejšími modelmi bez rozdielu tried sú však Lexus RX a Toyota CH-R. Darilo sa aj BMW s radmi 3 a 4, ale aj s SUV X2, X3 či X4. A potom je tu záplava modelov od Toyoty, Hyundaia a Kie vrátane u nás populárnych SUV Santa Fe a Sportage.

Audi nebude mať z najnovšej štúdie Vehicle... Foto: Audi
Audi Q7 - 2019 Audi nebude mať z najnovšej štúdie Vehicle Dependability Study radosť. Je tretie od konca. Horšie na tom sú už len Lincoln a Land Rover.

Americkej produkcii zas robia dobré meno Buic Evasion, Cadillac XT4, Jeep Cherokee alebo Chevrolet Blazer. Podrobné výsledky nájdete v nasledujúcich tabuľkách. Samozrejme, ide o americkú štatistiku, takže relevantná je najmä pre zákazníkov v USA a Kanade. No mnohé z modelov poznáme aj v Európe, i keď často s odlišnou motorizáciou, pretože za Atlantikom má napríklad väčšina u nás známych SUV benzínový motor, kým v Európe im vládne nafta. Istý obraz o spoľahlivosti si ale urobiť môžete. O takom Lexuse, ktorý požíva hybridné pohony naprieč všetkými kontinentmi, niet najmenších pochybností.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #J.D. Power #spoľahlivosť áut #JD Power
Články podľa značiek