Consumer Reports: Týchto 10 áut by si už majitelia nikdy znovu nekúpili

Čo je najhoršia vizitka pre autá? Ak ich súčasní majitelia povedia, že by už tú istú chybu pri výbere neurobili. Presne to platí o týchto desiatich „čiernych ovciach“ amerického trhu.

10.02.2023 06:00
debata
Najviac sklamali majiteľov Kia Forte (na... Foto: Kia
Kia Forte - 2018 Najviac sklamali majiteľov Kia Forte (na obrázku) a Nissan Altima. Teda dva typické americké sedany.

Existuje mnoho štatistík o spoľahlivosti áut, o ich kvalite a o tom, či sú s nimi majitelia spokojní. Tou najlepšou vizitkou pre daný model však je, ak sa spotrebiteľ pri výbere toho nového rozhodne ostať verný značke, prípadne aj konkrétnemu autu. A to je presne to, na čo sa americká spotrebiteľská organizácia Consumer Reports spýtala motoristov. Robí tak každý rok, ten súčasný nevynímajúc. Samozrejme, sú tu víťazi, ale my sa najprv pozrieme na chvost tohto negatívneho rebríčka – na autá, ktorým by už veľká časť súčasných majiteľov nedala druhú šancu. Keďže ide o americkú štatistiku, nemala by to byť pre nás veľká trauma. Lenže, sú tu tri modely, ktoré dobre poznáme aj v Európe. Niektoré ďalšie však nemajú ďaleko k európskej ponuke, hoci sa za Atlantikom predávajú pod inou značkou.

Consumer Reports Čítajte viac Ktoré SUV sú najspoľahlivejšie? Tieto v dlhodobých testoch zažiarili

Hovoriť o najlepších asi nemá v tejto súvislosti zmysel, ale jednookými kráľmi medzi slepými sú VW Atlas Cross Sport, teda veľké americké SUV na platforme MQB a Mercedes-Benz GLB – praktické SUV s troma radmi sedadiel. Sklamaných bolo 38 respektíve 39 % majiteľov. Nasleduje luxusné SUV Infinity QX, ktorému by dalo stopku 40 % súčasných vlastníkov. Ešte o päť percent horšie je na tom Mercedes-Benz GLA, najmenšie SUV stuttgartskej značky. Problémy pri ňom sa objavujú už v prvom roku prevádzky. Podobne je to s Jeepom Compass, ktorý sklamal až 46 % majiteľov. Toto americké SUV dobre poznáme, pretože sa vyrába v Taliansku. Kia Seltos nenaplnila očakávania 48 % majiteľov, teda takmer polovice všetkých zákazníkov.

Ani prémiový Mercedes-Benz sa nemá čím chváliť.... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GLB - 2019 Ani prémiový Mercedes-Benz sa nemá čím chváliť. V rebríčku sklamaní má totiž až dvoch zástupcov.

Podobne ako SUV VW Taos, ktorý, mimochodom, nemá ďaleko od Škody Karoq alebo Seatu Ateca. A teraz sa dostávame k tým skutočne najhorším. Nissanu Kicks, čudesnému malému SUV, by vystavilo stopku 51 % tých, ktorí si ho kúpili. A 51 % majiteľov by si už nikdy nekúpilo ani malý sedan Kia Forte. Ak sa pozrieme na rebríček z pohľadu značiek, sú tu dva Mercedesy–Benz, dva Nissany, vlastne tri, pretože z jeho dielne pochádza aj Infiniti QX50, dve Kie, dva Volkswageny a jedného zástupcu tu má Jeep. Štatistika Consumer Reports je dobrou pomôckou pri výbere nových, ale aj starších áut. Dáva totiž možnosť, aby sa záujemcovia o kúpu učili na chybách druhých.

Pozrite si 10 áut, ktoré najviac sklamali ich majiteľov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spokojnosť zákazníkov #Consumer Reports #nespokojnosť zákazníkov
Články podľa značiek