Fisker: Krachuje ďalší výrobca elektromobilov? Od bankrotu je na krok

Elektrický startup Fisker je na pokraji bankrotu. Zákazníci rušia objednávky v tisícoch a firma nemá hotovosť na uhradenie pohľadávok.

10.04.2024 16:00
debata (2)
Z Fiskeru Ocean sa stal prepadák ešte predtým,... Foto: Fisker
Fisker Ocean - 2022 Z Fiskeru Ocean sa stal prepadák ešte predtým, než poriadne odštartoval kariéru.

Výroba elektromobilov je nerentabilná. Ukázalo to už viacero bankrotov elektromobiliek. Z tých posledných spomeňme švédsku Voltiu či holandský Lyghtyear. A v dobrej kondícii nie je podľa nedávnych správ ani americký Lucid či Rivian. Obe značky na každom aute prerábajú. Kým klasické automobilky dokážu straty z výroby elektrických áut dotovať z predaja áut so spaľovacími motormi, sú výrobcovia čistých elektromobilov ohrození oveľa viac. Dokladuje to aj posledný vývoj okolo ambiciózneho Fiskeru. Zdá sa teda, že dominoefekt „elektrobankrotov“ pokračuje.

Fisker Rōnin (2023) Čítajte viac Fisker Ronin: Vieme o ňom viac. Vyrábať ho budú za rohom

Fisker, ktorý založil známy automobilový dizajnér Henrik Fisker, spustil síce v lani predaj svojho prvého elektromobilu Ocean, ale už koncom roka bolo jasné, že situácia sa nevyvíja tak, ako si firma predstavovala. O jej elektrické SUV nie je záujem. Naopak, zákazníci začali rušiť objednávky, čo bolo aj výsledkom negatívnych recenzií na Ocean zo strany motoristických novinárov a škandálu s bezpečnosťou, keďže IIHS upozornilo na to, že zaparkované autá sa môžu dať samovoľne do pohybu. Nehovoríme o stovkách, ale o tisíckach zrušených transakcií.

Ešte vlani si spoločnosť Fisker s víziou... Foto: Fisker
Fisker Rōnin (2023) Ešte vlani si spoločnosť Fisker s víziou svetlej budúcnosti trúfla predstaviť tisíc-koňový koncept Rónin.

Koncom marca si kúpu Fiskeru Ocean rozmyslelo viac ako 40 000 zákazníkov z pôvodných 70 000. Firma tak predala len asi 6 000 vozidiel a navyše musela vrátiť pôvodné zálohy, alebo ich časť vo výške asi deväť miliónov dolárov. Na autách síce zarobila 273 miliónov dolárov, ale jej dlh predstavuje približne miliardu. Dnes jednoducho nemá dostatočnú hotovosť na úhradu svojich pohľadávok. Údajne mali skrachovať aj jednania s nezverejnenou veľkou automobilkou, ktorá by spoločnosť ochránila pred bankrotom.

Prachom zapadol aj tento nádherný koncept... Foto: Fisker
Fisker EMotion - 2018 Prachom zapadol aj tento nádherný koncept Fisker EMotion z roku 2018.

Táto správa prišla len týždeň potom, čo automobilka pozastavila výrobu, čím ešte viac zvýšila neistotu ohľadom svojej budúcnosti. „Nevedno, či to bude budúci týždeň alebo budúci rok, ale je to nevyhnutné,“ povedal Thomas Hayes, predseda hedžového fondu Great Hill Capital, o stále väčšej pravdepodobnosti, že Fisker požiada o ochranu pred bankrotom. Momentálne sa mu snaží Fisker vyhnúť gigantickými zľavami na nepredané autá. V USA a najnovšie už aj v Európe zlacnil svoje modely zo dňa na deň o 20 000 eur s víziou, že vypredá skladové zásoby a získa aspoň nejakú hotovosť.

Fisker Ocean - 2022 Čítajte viac Fisker Ocean: Veľký návrat s SUV. Má byť dostupné aj výkonné

Neúspech má, samozrejme, aj vplyv aj na prudký pád akcií spoločnosti, ktoré sa v tomto roku prepadli o 99 %. Prípadný bankrot bude aj osobnou prehrou Henrika Fiskera, tvorcu úžasného plug-in hybridu Fisker Karma. A to už druhou. Jeho predchádzajúci pokus, Fisker Automotive, sa stal totiž obeťou finančnej krízy v roku 2008 a v roku 2013 podal žiadosť o bankrot napriek tomu, že získal 192 miliónov USD v pôžičkách.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #elektromobily #Fisker
Články podľa značiek