BAIC Beijing BJ60: Spredu ‘Jeep’, zboku ‘Land Cruiser’. Číňania opäť kopírovali

Čínski výrobcovia sú povestní modelmi, ktoré sa až príliš inšpirujú dizajnom zahraničných automobiliek. Pre luxusný off-road sa rozhodli čerpať dizajnové črty z áut, ktoré sú symbolom jazdy v teréne a maximálnou mierou pohodlia. Zároveň je však BAIC Beijing BJ60 na jazdu mimo asfalt technicky náležite vybavený.

18.03.2024 10:00
BAIC Beijing BJ60 5 Foto:
BAIC Beijing BJ60 je postavené na rebrinovom ráme a má svetlú výšku 215 mm.
debata (1)

Čínske automobilky majú ambície ponúkať autá v každom segmente. Výnimkou nie sú ani prémiové SUV alebo off-roady. Súperiť s prestížnymi značkami v USA alebo v Európe je však pre ne náročné, no oveľa väčšiu šancu uspieť majú na trhoch blízkeho východu. Kým po technickej stránke dokážu priniesť vlastné konštrukčné riešenia, z hľadiska dizajnu sa stále uchyľujú k prílišnému kopírovaniu. Dôkazom toho je SUV Beijing BJ60 od koncernu BAIC, ktoré sa prednou maskou nápadne podobá na modely značky Jeep a z profilu jasne pripomína Toyotu Land Cruiser.

BAIC Beijing BJ60
BAIC Beijing BJ60
+6BAIC Beijing BJ60

Parametrami však dokáže týmto autám konkurovať, keďže na dĺžku meria 5 040 mm, na šírku 1 955 mm a je vysoké 1 925 mm. Rázvor náprav má 2 820 mm. Priemer diskov kolies sa pohybuje od 18 do 20 palcov. Rezervné koleso je upevnené na zadných dverách, čo podčiarkuje terénny vzhľad.

BAIC Beijing BJ60
BAIC Beijing BJ60
+6BAIC Beijing BJ60

A nejde len o vzhľad, lebo Beijing BJ60 je postavené na rebrinovom ráme a má svetlú výšku 215 mm. Predný nájazdový uhol je 30,7 a zadný 26 stupňov. Okrem toho toto auto sa zvládne prebrodiť cez 800mm hĺbku.

V interiéri dominujú dva displeje s... Foto: BAIC
BAIC Beijing BJ60 9 V interiéri dominujú dva displeje s uhlopriečkami 10,25 palca a 12,8 palca.

V interiéri dominujú dva displeje s uhlopriečkami 10,25 palca a 12,8 palca. Technickú vyspelosť podčiarkuje možnosť prepnúť vnútorné spätné zrkadlo na obraz z kamery a predné LED svetlá, ktoré dosvietia do vzdialenosti 600 metrov. Z komfortných prvkov nechýbajú vyhrievané, ventilované a masážne predné sedadlá a vyhrievaný volant. Ambientné osvetlenie ponúka 256 farieb a audiosústava využíva 12 reproduktorov a jeden zosilňovač. Auto ponúka okrem štandardnej päťmiestnej verzie aj sedemmiestnu.

Geely Galaxy L7 Čítajte aj Geely Galaxy L7: Toto má byť vlajková loď medzi čínskymi SUV

Základnou pohonnou jednotkou je dvojlitrový zážihový agregát s výkonom 196 kW (267 k) a krútiacim momentom 406 Nm. Ten je navyše doplnený o mild-hybridný 48V systém. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h automobilka neuvádza, no maximálna rýchlosť je 180 km/h. Motor posiela výkon na všetky kolesá cez osemstupňovú automatickú prevodovku ZF. K dispozícii sú uzávierky predného, zadného aj medzinápravového diferenciálu. Na niektorých trhoch bude BAIC Beijing BJ60 dostupný aj s naftovým dvojlitrovým motorom ktorého parametre zatiaľ nepoznáme, ale na jednu nádrž by malo auto prejsť tisíc kilometrov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #off-road #Jeep #Toyota Land Cruiser #BAIC
Články podľa značiek