Koniec agónie - Apple auto nebude. Prednosť dostala umelá inteligencia

O aute od Apple sa hovorí už vyše 10 rokov a spoločnosť do projektu naliala miliardy dolárov. Teraz ho definitívne hodila do koša.

01.03.2024 14:00
Apple2 Foto:
Projekt Apple auta je definitívne pochovaný.
debata

O Apple aute sa hovorí už dlhšie a ešte v minulej dekáde odborníci nediskutovali, či príde, ale kedy príde. Teraz je však všetko inak. Dlhoročné oficiálne mlčanie spoločnosti o vývoji autonómneho auta neveštilo nič dobré a napokon pred dvomi rokmi prišlo priznanie, že Apple precenil svoje možnosti e so súčasnou technológiu nie je Apple Car realizovateľný.

Apple zároveň zľavil z nárokov a posunul termín premiéry na rok 2026 s tým, že auto nebude plne, ale len čiastočne autonómne. Opäť však išlo iba o informácie od insiderov, oficiálne sa Apple k vývoju auta nevyjadroval. Následne sa začiatkom tohto roku objavila informácia, že Apple svoje auto nepredstaví v roku 2026, ale až v roku 2028. My sme v tej súvislosti konštatovali, že „veľmi by nás prekvapilo, ak by to bola pravda. Pokiaľ auto od Apple naozaj jedného dňa uvidíme, myslíme si, že v tejto dekáde to nebude.“

Apple CarPlay 2024 Čítajte viac Apple chystá radikálne prepracovanú verziu systému CarPlay. Čo môžeme čakať?

A mali sme pravdu – nebude to nielen v tejto dekáde, ale vôbec. Tento týždeň spoločnosť Apple informovala zamestnancov, že s projektom vývoja a dizajnu vlastného auta definitívne končí. Na projekte Titan, čo bolo kódové označenie pre vývoj autonómneho auta Apple pracovalo približne 2 000 zamestnancov, časť z nich bola, resp. bude preradená do oddelenia na vývoj generatívnej umelej inteligencie, čo je najnovšia priorita spoločnosti Apple.

Apple podľa analytikov zrejme od projektu upustila v dôsledku extrémne vysokých nákladov na vývoj auta, poklesu záujmu o elektromobily a vysokého predpokladu, že aj po prípadnom uvedení by bolo takéto auto dlhodobo stratové.

debata chyba
Viac na túto tému: #projekt Titan #Apple auto #Apple Car
Články podľa značiek