Apple chystá radikálne prepracovanú verziu systému CarPlay. Čo môžeme čakať?

Úplne nová generácia Apple CarPlay by mala integrovať aj prístrojový štít, prenikla by "do všetkých obrazoviek" vozidiel.

02.01.2024 14:00
Apple CarPlay 2024
Nová generácia Apple CarPlay sa predstaví už tento rok v modeloch od Porsche a Aston Martin.
debata (1)

Rozhranie Apple CarPlay pre integráciu smartfónu Apple do infotainmentu vozidla sa samozrejme vyvíja a zlepšuje už od roku 2014, keď bol tento systém prvýkrát integrovaný do áut. To, na čom Apple pracuje a čo nám sľubuje už od roku 2022, je však zásadná generačná obmena, ktorá by znamenala oveľa hlbšiu integráciu do vozidla, v rámci ktorej by systém umožňoval nielen zrkadlenie obsahu smartfónu, ale aj ovládanie mnohých funkcií auta.

A to sa mnohým výrobcom nepáči, pretože v posledných rokoch je práve infotainment a rôzne „príplatkové“ funkcie (napríklad zvýšenie maximálneho výkonu, vyhrievanie sedadiel, rozšírená realita pri navigácii) zdrojom veľkým príjmov pre výrobcov áut, pri ktorých je navyše predpoklad, že budú ďalej rásť. A rozhodne sa ich nechcú vzdať v prospech tretej strany. Nehovoriac už o tom, že ešte stále nie je úplne pasé myšlienka, že Apple v najbližších rokoch predsa len príde na trh so svojim vlastným elektromobilom. To všetko môže byť za zdržaním uvedenia úplne novej generácie rozhrania Apple CarPlay.

Apple CarPlay 2024
Apple CarPlay 2024
+2Apple CarPlay 2024

A čo o ňom doteraz spoločnosť Apple zverejnila? Môžeme citovať: „Nová generácia CarPlay prinesie úplne nový spôsob prepojenia iPhonu s automobilom. Bude integrovaná do všetkých displejov auta, vrátane prístrojové štítu, čím zabezpečí konzistentný dizajnový zážitok z prepojenia auta a iPhonu. Funkcie vozidla, napríklad nastavovanie rádia a teploty bude možné ovládať priamo cez rozhranie CarPlay. Rozšíria sa aj možnosti individuálneho prispôsobenia systému pomocou miniaplikácií a možnosti upraviť si vzhľad prístrojové štítu,“ píše Apple na svojom webe s tým, že podrobnejšie informácie budú zverejnené koncom roku 2023. Máme však už začiatok roku 2024 a zatiaľ sme sa nejakých detailnejších informácií nedočkali.

Aspoň nie oficiálne. Na verejnosť však prenikli informácie, že nová generácia rozhrania CarPlay bude uvedená v tomto roku a prvými automobilkami, ktoré s ňou rátajú, sú Aston Martin a Porsche. Tie totiž boli ochotné poskytnúť Apple prístup k systémovým nastaveniam svojich áut a k svojmu proprietárnemu softvéru, čo je mimoriadne delikátna záležitosť, nevyhnutná pre plnú integráciu CarPlay do vozidla. Tá by bola obojsmerná – to značí, že v rozhraní smartfónu by sa mohol/mal objaviť napríklad ikonický tachometer z Porsche.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Porsche #infotainment #Apple CarPlay
Články podľa značiek