Škoda a ‘ázijci‘: Toto sú najpredávanejšie autá na Slovensku po 1. kvartáli

Zníženie cien "dosluhujúcej" verzie Nissanu Qashqai katapultovalo tento model tesne za top 10. Absolútnym bestsellerom zostáva Škoda Octavia.

12.04.2024 06:00
Nissan-Qashqai-2022-1600-19 Foto:
Nissan Qashqai sa vďaka zníženiu cien prepracoval až na hranice prvej desiatky.
debata

Tento rok sa na Slovensku podľa údajov Zväzu automobilového priemyslu (ZAP SR) za prvé tri mesiace (prvý kvartál) zaregistrovalo 23 391 nových osobných áut (kategória M1). Z toho v marci 7 754, čo je takmer identický počet registrácii ako vo februári (7 702). Čiže oproti minulému mesiacu ide nárast o nárast na 0,7 percenta. V januári sa zaregistrovalo 6 680 nových áut, takže v tomto roku zatiaľ môžeme hovoriť o mierne stúpajúcom trende.

Zaujímavejšie je možno medziročné porovnanie. V marci 2023 sa na Slovensku registrovalo 8 852 nových áut, čo značí výrazný medziročný pokles na úrovni 12,4 percenta. Ak zohľadníme celý uplynulý kvartál, tak situácia vyzerá podstatne optimistickejšie. Za január až marec roku 2023 sa na Slovensku registrovalo spolu 22 156 nových áut, v rovnakom období tohto roku to bolo vyššie spomínaných 23 391 áut. To značí mierny nárast na úrovni 5,6 percenta.

To je v súlade s očakávaniami mnohých analytikov, predpokladajúcich, že trh s novými autami bude na Slovensku a aj v celoeurópskom meradle v tomto roku skôr stagnovať, alebo rásť len veľmi mierne. Zatiaľ však máme za sebou len tri kompletné mesiace, takže na nejaký fundovaný odhad je v tomto smere ešte naozaj priskoro.

VIDEO: Špičkový motorár o nejasnej budúcnosti spaľovacích motorov

Dáta združenia ACEA za celú Európu v čase písania tohto článku ešte neboli známe, takže porovnávať zatiaľ nemôžeme. Vráťme sa preto na slovenský trh. Postupne rastie aj podiel elektrifikovaných áut (elektromobily + plug-in hybridy). Za prvé tri mesiace tohto roku sa ich predalo 1 193, čo predstavuje trhový podiel na úrovni 5,1 percenta, ide o mierny medziročný nárast. Po prvom kvartáli uplynulého roku bol ich predaj na úrovni 4,0 percenta. Predaje elektromobilov a plug-in hybridov sú na slovenskom trhu po prvých troch mesiacoch vzácne vyrovnané, elektromobily mierne prevažujú (599 verzus 554 kusov).

Pokiaľ sa pozrieme na čisté elektromobily (BEV), tak za prvé tri mesiace tohto roku sa ich na Slovensku predalo 599, zatiaľ čo pred rokom to bolo len 397, čo značí vyše 50-percentný nárast predaja. To síce vyzerá dobre, no väčšiu výpovednú hodnotu než predané kusy ma trhový podiel elektromobilov. Ten bol za prvé tri mesiace roku 2024 na úrovni 2,51 percenta, zatiaľ čo v rovnakom období roku 2023 to bolo 1,79 percenta. V tomto smere patríme prakticky na úplný chvost v celej EÚ.

Zatiaľ v tomto roku najviac čistých elektromobilov predala na Slovensku Škoda (101), potom Kia (81) a až tretí je Volkswagen (73), ktorý zo všetkých uvedených značiek do elektromobilov najviac investuje a najviac ich propaguje. Nasleduje trojica mimoriadne vyrovnaných značiek: Mercedes-Benz (56), BMW (53) a Dacia (50). Dacia, rovnako ako aj Škoda, zatiaľ urobili tieto dobré čísla s jediným čisto elektrickým modelom vo svojom portfóliu. Najpredávanejším elektromobilom je zatiaľ na Slovensku s veľkým náskokom Škoda Enyaq.

Škoda Enyaq iV - výroba Čítajte viac V TOP 10 aj Dacia. Toto sú najpredávanejšie elektroautá v Európe v roku 2023

Vo vyššie uvedených číslach však nie je zarátaná Tesla, ktorá nemá na Slovensku oficiálne zastúpenie a preto nefiguruje v štatistikách ZAP SR. To je dosť zásadný rozdiel, pretože podľa štatistík, ktoré poskytla Pravde SEVA (Slovenská asociácia pre elektromobilitu) je Tesla jednoznačne najúspešnejšou elektroznačkou na Slovensku a aj v celej Európe.

Pokiaľ sa pozrieme na predaje jednotlivým modelov na Slovensku, tak skokanom tohto roku je určite Nissan Qashqai. Pred rokom figuroval v piatej desiatke, aktuálne mu patrí 11. priečka. Môžu za to predovšetkým výrazné zľavy súvisiace s dopredajom aktuálneho modelu, ktorého modernizovaná verzia už doslova „čaká za dverami“. Len pre zaujímavosť – Qashqai s motorom 1.3 DIG-T Mild Hybrid 140 2WD a 6-stupňovým manuálom možno aktuálne kúpiť už za 25 740 eur. Len pre zaujímavosť, v januári sa z modelu Qashqai 39 kusov, vo februári 117 a v marci 326 kusov.

V medziročnom porovnaní je v nižšie uvedenom rebríčku sú okrem už spomínaného Qashqaiu výraznými skokanmi menšie autá Škoda Fabia (aktuálne 3., pred rokom 7.) a Hyundai i30 (aktuálne 2., pred rokom 6.).

Zaujímavé je, že s výnimkou Dacie Duster na 7. mieste sú v rebríčku top 15 najpredáva­nejších bestsellerov zastúpené len škodovky (6 modelov) a ázijské autá (8 modelov). Predaj francúzskych áut je aj naďalej na slovenskom trhu v hlbokom útlme. Najlepší z nich je Citroën C3 na 27. mieste, 33. je Peugeot 208 a 39. Peugeot 308.

Viac ukazuje nasledujúca tabuľka 15 najpredáva­nejších áut na Slovensku za prvé tri mesiace roku 2024 aj s medziročným porovnaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ZAP SR #najpredávanejšie autá na Slovensku #TOP 10 áut
Články podľa značiek