Test: Škoda Octavia kombi 2.0 TDI - s týmto motorom chybu určite nespravíte

Dvojlitrový diesel s výkonom 110 kW v Octavii je jedným z mála "oldschoolových" motorov bez akejkoľvek elektrifikácie. Dá sa s ním jazdiť aj so spotrebou pod 5 litrov.

11.02.2024 07:00
debata (15)
Testovaná Octavia bola v novej príplatkovej... Foto: Martin Domček, Pravda
Škoda Octavia Combi (2023) Testovaná Octavia bola v novej príplatkovej farbe Nightfire. Vyjde vás na takmer 1 600 eur.

Len nedávno sme sa posledným testom lúčili so súčasnou generáciou populárneho SUV Škoda Kodiaq, nájdete ho na tomto odkaze. Jeho generačný nástupca už mieri do slovenských showroomov. Teraz tu máme ďalší rozlúčkový test – tentokrát so Škodou Octavia, ktorej facelift bude predstavený už o pár dní. A rozlúčka to bola vo veľkom štýle – otestovali sme kombi s dvojlitrovým naftovým motorom s výkonom 110 kW, respektíve 150 koní. Je to poctivý spaľovací motor bez akejkoľvek elektrifikácie, ktorý je nielen výkonný, ale aj mimoriadne úsporný. S ním chybu rozhodne nespravíte.

Rušný rok pre Škodu

Na trh sa však nechystá len nový Kodiaq a faceliftovaná Octavia. Len pred pár dňami sme absolvovali v Nemecku prvé jazdy s vynovenými modelmi Kamiq a Scala. A to ešte nie je všetko, na trh sa už chystá aj kompletne nová vlajková loď – Superb, a to v oboch karosárskych verziách – ako liftback a aj ako kombi. Prvý polrok tohto roku bude pre mladoboleslavskú značku naozaj mimoriadne intenzívny.

Škoda Auto: upútavka na novú Octaviu
Video

Vráťme sa však k Octavii. Dôvodom na jej test nie je len rozlúčka so súčasnou verziou, ale aj fakt, že aj napriek faceliftu, na ktorí čakajú mnohí záujemci, sa tento model predával na Slovensku veľmi dobre. Doslova prevalcoval konkurenciu a s veľkým náskokom sa stal najpredávanejším autom na Slovensku za rok 2023. Samozrejme, treba doplniť, že za naozaj vysokými číslami sú aj nerealizované objednávky z roku 2022, keď Škoda mala problém s komponentami a výroba Octavie bežala vo veľmi obmedzenom režime. V uplynulom roku Škoda resty doháňala, čo sa zákonite výrazne podpísalo na predajoch. A aké vlastne boli?

Škoda Octavia Combi 2,0 TDI 110 kW
Škoda Octavia Combi 2,0 TDI 110 kW
+8Škoda Octavia Combi 2,0 TDI 110 kW

Rok 2023 bol pre Škodu mimoriadne dobrý – rástla v ňom viac než dvojnásobne rýchlejšie, než bol trhový priemer, medziročne zvýšila predaje takmer o 26 percent na celkovo 17 419 dodaných vozidiel. To predstavuje trhový podiel takmer 20 percent. Inak povedané – každé piate nové auto, ktoré sa vlani predalo na Slovensku, bola Škoda. A spomedzi „škodoviek“ sa suverénne najlepšie predávali Octavie (4 481 kusov). Zaujímavé je, že slovenskí zákazníci výrazne preferovali kombi pred liftbackom. V reči konkrétnych čísiel to znamená, že v roku 2023 sa na Slovensku predalo 2 818 Octavií vo verzii kombi a 1 663 vo verzii liftback. Tak sa teda poďme pozrieť na ten „kombík“ podrobnejšie.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #diesel #naftové autá #Škoda Octavia Combi #test auta #autotest
Články podľa značiek