Taliansky fantóm likviduje policajné radary. Inšpiroval celé hnutie

Fantóm prezývaný Flexman už zlikvidoval vyše 60 radarov. Pracuje profesionálne, nedokážu ho chytiť a má veľkú podporu verejnosti. Vláda kvôli nemu dokonca mení pravidlá rozmiestnenia radarov.

27.02.2024 16:00
this-is-flexman-the-masked-vigilante-taking-dow...
Flexman je talianskym superhrdinom. Aspoň tak ho vidia mnohí užívatelia internetu.
debata (10)

Taliansko je krajinou, ktorá v rámci Európskej únie patrí k tým, ktoré majú najhustejšiu sieť rýchlostných radarov. Zaviedli tam totiž zákon, že pokuty za prekročenie rýchlosti sú priamym príjmom do rozpočtu jednotlivých miest a obcí. Od toho momentu sa začali radary v Taliansku nekontrolovane množiť a často sú umiestňovanie na bizarných miestach, kde nijakým spôsobom neprispievajú k bezpečnosti na cestách.

Politici, či už štátni alebo komunálni, ich začali brať ako efektívny prostriedok na vylepšenie rozpočtov. Len pre zaujímavosť – napríklad rýchlostný radar na Via Mandriole v Sant’Alberto bol osadený len na jeseň 2022 a dodnes už na ním zaznamenaných pokutiach vybrali vyše milión eur. A práve takéto radary začal minulý rok systematicky likvidovať fantóm, prezývaný Flexman.

Videotest: Ford Ranger ponúka komfort ako klasické SUV
Video

Nad obrovským množstvom radarov v Taliansku sa pozastavujú dokonca aj niektorí predstavitelia polície. Tí samozrejme konanie Flexmana odsudzujú, považujú ho za vandala, ktorý zhoršuje bezpečnosť na cestách (v Taliansku príde denne k približne 600 nehodám, pri ktorých je príčinou vysoká rýchlosť), no zároveň dodávajú, že obrovská podpora Flexmana u verejnosti a záľaha pokút, ktorá zaťažuje štátnych aj mestských policajtov svedčia o tom, že kompetentní by sa mali prinajmenšom zamyslieť nad tým, či stacionárne radary nie sú obcami a mestami skutočne zneužívané.

Flexman ich za približne trištvrte roka zlikvidoval už vyše 60 a podľa informácií od polície je veľmi technicky zručný, používa rôzne typy náradia profesionálnym spôsobom a radar nimi dokáže zlikvidovať v priebehu pár desiatok sekúnd, najčastejšie ich odreže karbobrúskou. Aj vyššie spomínaný „miliónový“ radar v Sant’Alberto mu začiatkom februára padol za obeť, čo u mnohých vyvolalo neskrývané sympatie. Dokonca pribúdajú jeho napodobovatelia, ktorí začali radary v Taliansku likvidovať rôznymi spôsobmi – strelnými zbraňami, poľnohospodárskou technikou alebo ich tiež jednoducho odpília.

Flexman doteraz zlikvidoval vyše 60...
flexman Flexman doteraz zlikvidoval vyše 60 rýchlostných radarov.

Talianske „antiradarové hnutie“ nadobudlo dokonca také rozmery, že zakročí priamo vláda. A to tak, že plánuje zákonom obmedziť zneužívanie stacionárnych radarov mestami a obcami, pričom vykonávacia vyhláška má presne popisovať situácie, kedy a kde možno radary umiestňovať. Bude to možné len v rizikových úsekoch, kde štatisticky vzniká nadštandardné množstvo nehôd, zapríčinených vysokou rýchlosťou a kde štátna polícia jednoznačne potvrdí, že radar prispeje v danom úseku k zvýšeniu bezpečnosti. V zónach, kde je znížená rýchlosť na menej ako 50 km/h by dokonca stacionárne radary neboli povolené vôbec.

Tento zákon chce osobne presadiť taliansky vicepremiér a minister dopravy Matteo Salvini, ktorý vyhlásil, že mestá a obce si týmto spôsobom nemôžu robiť z motoristov „dojnú kravu“. Salvini je totiž už dlhší čas v spore so starostom Bologne Matteom Leporem, ktorý začal nekompromisne nasadzovať stacionárne radary v mestských zónach s rýchlosťou obmedzenou na 30 km/h.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rýchlostné radary #Flexman
Články podľa značiek