Toyota zachraňuje Daihatsu. To muselo škandalózne zastaviť predaj

Časovo neobmedzené zastavenie predaja áut Daihatsu tvrdo dopadlo približne na 5 000 firiem v jej dodávateľskom reťazci. Automobilka im poskytne priame finančné kompenzácie.

08.01.2024 12:00
daihatsu Foto:
Automobilka Daihatsu čelí najväčšiemu škandálu vo svojej histórii.
debata

Koncom minulého roku sme písali o megaškandále, ktorý postihol Daihatsu, dcérsku spoločnosť Toyoty. Táto automobilka už roky falšovala výsledky nárazových testov a dokonca do niektorých modelov, vrátane takmer 90 000 miniáut (kei cars), predávaných hlavne v Ázii, montovala napríklad iné airbagy, než do áut, ktoré prechádzali oficiálnymi nárazovými testami.

Škandál však naberal tak veľké rozmery, že padlo zásadné rozhodnutie o úplnom a okamžikom zastavení predaja všetkých modelov Daihatsu až do vyriešenia celej situácie. Zasiahol totiž aj ďalšie dve značky. Vyšetrovanie postupne zistilo, že riadiace jednotky airbagov používané spoločnosťou Daihatsu pri testoch airbagov pre niektoré modely, vrátane Town Ace a Pixis Joy od Toyoty a Mazdy Bongo, sa líšili od jednotiek používaných v autách predávaných verejnosti.

Videotest: nová Toyota Prius
Video

Toyota nijako pred problémom nestrkala hlavu do piesku a vyhlásila, že na oživenie Daihatsu je potrebná „zásadná reforma“, zahŕňajúca úplne nový spôsob certifikácie a testovania áut, kontrolu manažmentu a jeho pôsobenia a hĺbkovú analýzu štruktúry a spôsobu fungovania značky Daihatsu.

Problém je však hlbší, pretože časovo neobmedzené zastavenie predaja vozidiel Daihatsu zásadne skomplikovalo život mnohým subdodávateľom, ktorí s automobilkou mali uzatvorené dlhodobé kontrakty. My vnímame Daihatsu možno ako okrajovú značku, no v skutočnosti ide o veľkú automobilku, orientujúcu sa hlavne na ázijské trhy, ktorá ročne vyrába viac ako jeden milión áut. Do jej dodávateľského reťazca patrí viac ako 4 000 spoločností a ďalších vyše 1 000 spoločností sú nepriami subdodávatelia.

daihatsu Čítajte viac Daihatsu, dcéra Toyoty, má megaproblém. Úplne zastavuje predaj všetkých svojich áut

Automobilka už pred pár dňami vyhlásila, že poskytne priame kompenzácie vyše 400 najväčším dodávateľom a usporiadala s nimi už dve kolá rokovaní. Koľko to bude stáť peňazí, spoločnosť spresniť odmietla. Pôjde však o „skutočne značnú sumu“, povedal Keita Ide, výkonný riaditeľ spoločnosti a dodal, že „je ťažké momentálne presne vyrátať, aký bude finančný dopad, pretože nie je jasné, ako dlho zastavenie výroby a predaja potrvajú.“ Daihatsu už s bankami rokuje o možnosti pôžičiek, ktoré by si na tento účel chcela vziať.

Svoju dcérsku spoločnosť plne podporila aj Toyota. Jun Nagata, riaditeľ komunikačného oddelenia Toyoty povedal, že spoločnosť plne podporí svoju 100%-nú dcéru a je jej ochotná na tento účel poskytnúť pôžičky v prípade, ak o ne Daihatsu požiada. Dodal, že Daihatsu má pri riešení tejto komplikovanej situácie plnú podporu Toyoty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Daihatsu #automobilový škandál
Články podľa značiek