Čína pokorila Japonsko. Je najväčším exportérom áut na svete

Medziročne stúpol vývoz čínskych áut takmer o 60 percent. Aj vďaka vojne na Ukrajine.

04.01.2024 14:00
Nio-ES8-export-Shanghai-Waigaoqiao-Port-1024x576 Foto:
Vývoz áut z Ćíny výrazne rastie, za rok 2023 sa táto krajina stane najväčším exportérom áut na svete.
debata (15)

Že príde k historickej zmene a Čína po prvýkrát v histórii vystrieda Japonsko a stane sa najväčším exportérom áut na svete, sa začalo ukazovať už na výsledkoch po prvom kvartáli uplynulého roku. Japonsko klesne z pozície svetového exportného lídra po prvýkrát od roku 2016.

Čína vyviezla za prvé tri mesiace roku 2023 1,07 milióna vozidiel, čo je o 58 (!) percent viac v porovnaní s prvým štvrťrokom 2022, pričom približne tretinu jej exportu tvoria elektromobily a plug-in hybridy. V rovnakom čase dosiahol japonský vývoz 0,95 milióna vozidiel, pričom oproti predchádzajúcemu roku vzrástol o 6 percent. A tento rozdiel sa ďalej mierne zvyšoval.

2023 Chery Omoda 5 Čítajte viac Číňania: Myslíte si, že do Európy prídeme len s elektromobilmi? Obrovská chyba!

Je to pre čínskych výrobcov áut spanilá jazda, pretože len v roku 2022 sa dostali na druhú priečku, z ktorej zosadili Nemecko. Aktuálne už sú prví a je dosť pravdepodobné, že pozíciu lídra sa im podarí udržať aj v roku 2024. Čínsky export totiž výrazne podporuje zvyšujúci sa dopyt po elektromobiloch a predaj do Ruska a do Mexika. Nič nenasvedčuje zatiaľ tomu, že v najbližších mesiacoch by v tomto smere malo prísť k nejakej zmene.

Čína podľa predbežných údajov Čínskej asociácie výrobcov automobilov (CAAM) vyviezla od januára do novembra 4,41 milióna áut, čo je o 58 percent viac ako v rovnakom období minulého roka. Oproti začiatku roku tak zvýšila svoj náskok pred Japonskom, ktoré zaznamenalo 15-percentný medziročný nárast na 3,99 milióna áut za prvých 11 mesiacov roka. Očakáva sa, že celkový počet áut exportovaných z Japonska dosiahne za celý rok 2023 približne 4,3 milióna, čo je menej ako vývoz z Číny za 11 mesiacov.

Vyskúšali sme čínske elektrické kombi MG5
Video

Pokiaľ ide o najväčší exportný trh Číny – Rusko – tak v období od januára do októbra tam vyviezla 730 000 vozidiel, čo je sedemkrát viac ako rok predtým. Chery Automobile a Great Wall Motor vyvážali do krajiny najmä autá na benzínový pohon, vrátane stredne veľkých a veľkých SUV.

Po Rusku je druhým najsilnejším trhom pre čínske autá Mexiko, kde sa objem vyvezených áut zvýšil o 71 percent na 330 000 vozidiel. Čínski výrobcovia automobilov sa tak snažia vybudovať zákaznícku základňu v krajine, ktorá by slúžila ako opora pre prípadnú expanziu na trhy v USA a Kanade.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #čínske autá #čínske automobilky #vývoz áut z Číny
Články podľa značiek