Aj eurobyrokrati majú svetlé chvíľky. Povolili podsvietené logá áut

Svietiť budú môcť iba logá výrobcu, vpredu na bielo, vzadu na červeno, limitovaná je ich maximálna plocha a aj vzdialenosť od svetiel.

09.01.2024 14:00
golf Foto:
Svietiace logo ukázal už aj Volkswagen.
debata (6)

Dizajn svetiel s nástupom LED technológie a najnovšie laserových svetiel sa zásadne zmenil a spolu s ním sa výrazne menia aj predné časti áut – najviac pri elektromobiloch, ktoré nepotrebujú otvorené predné mriežky.

S týmito zmenami sa objavil aj nový trende, pri ktorom sa k zadným svetlám, prepojeným svietiacou lištou pridali svietiace lišty vpredu. Jednu z najvýraznejších má Škoda Enyaq, no nájdu sa v tej či onej podobe na mnohých modeloch. Čo však v Európe – na rozdiel napríklad od USA alebo Číny – nenájdete, sú podsvietné logá automobiliek. Keď sme sa na to pýtali minulý rok pri teste Renaultu Austral, ktorý má vpredu svietiace logo pripravené, tak sme dostali namiesto odpovede len pokrčenie predpismi s dôvetkom: …lebo európske predpisy.

Mercedes-Benz - tyrkysové svetlá pre autonómnu jazdu Čítajte viac Autá dostanú ‘parádne‘ tyrkysové svetlá. Tušíte prečo?

To sa však mení, na svete sú inovované smernice EHK OSN R48 a R148, ktoré už osvetlené logá pripúšťajú, aj keď s pomerne veľkými obmedzeniami. Vpredu bude môcť logo (s maximálnou plochou 100 štvorcových centimetrov) svietiť len na bielo, vzadu na červeno, svietiť môže počas jazdy len logo automobilky, žiadne iné nápisy, vrátane modelového označenia, alebo označenia špeciálnych edícií. Vpredu a vzadu môže svietiť iba jedno logo, prípadne dve, musia však byť symetricky umiestnené. Taktiež je presne stanovená povolená vzdialenosť od svetiel. A čo je najdôležitejšie – osvetlené logá budú povolené iba u novo homologovaných áut, takže v tomto smere žiadny „garážový tunning“ povolený nebude.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #svetlá áut
Články podľa značiek