Šéf Tesly sa priznal k drogám. Akcionári nevedia, čo s tým

O Muskových problémoch s drogami sa hovorí už dlho. V minulosti vraj užíval LSD, kokaín, extázu a psychedelické huby. Aktuálne berie ketamín, čo nepoprel.

11.01.2024 14:00
Elon Musk Foto: ,
Elon Musk v súčasnosti užíva ketamín. Podľa vlastných slov "ho má na recept ako antioderesívum".
debata (8)

Renomovaný americký Wall Street Journal priniesol pred niekoľkými dňami obsiahly materiál, venovaný najbohatšiemu mužovi planéty a šéfovi spoločnosti Tesla, Elonovi Muskovi. Je to však špecifický „životopis“, mapujúci Muskovu cestu svetom drog, ktorá trvá až do súčasnosti. Článok je reakciou na nedávne stretnutie správnej rady spoločnosti SpaceX. Niektorí z účastníkov zasadnutia totiž denníku potvrdili, že Musk na zasadnutie prišiel s hodinovým meškaním a „rozprával na ňom nesúvisle a úplne od veci“.

Článok komentuje aj server Autonews, ktorý nepriamo naznačuje, že s užívaním drog môžu súvisieť aj niektoré chaotické kroky Elona Muska v úlohe šéfa nielen Tesly, ale aj ďalších piatich veľkých spoločností: SpaceX, X (Twitter), The Boring, Neuralink, resp. xAI, zaoberajúcou sa umelou inteligenciou.

Elon Musk Čítajte viac Elona Muska opäť obvinili z finančných machinácií a manipulovania s kryptomenou

A o čo vlastne ide? Americký denník píše, že Elon Musk na súkromných večierkoch často užíval LSD, kokaín, extázu a psychedelické huby. Reportéri kontaktovali aj ľudí blízkych šéfovi Tesly. Tí povedali, že Musk drogy berie stále, pričom aktuálne je to najmä ketamín. Ketamín je psychoaktívna látka, ktorá sa počas vojny vo Vietname začala používať ako anestetikum, pretože umožňovala operovať v komplikovaných podmienkach bez podporných prístrojov, nakoľko jej aplikácia nespôsobovala problémy so srdcom a pokles tlaku. Ketamín sa ako „káčko“ začal zneužívať ako droga vďaka svojim upokojujúcim účinkom, pričom navodzuje pocitu kľudu a miernej eufórie. Musk nepoprel, že ketamín užíva, no tvrdí, že je to na recept a slúži mu ako antidepresívum.

Preleťte sa novou gigafactory Tesly v Berlíne. Ľudí v nej takmer niet
Video

Problémy Muska s drogami sú známe už dlhšie. V roku 2017 sa stala členkou správnej rady Tesly Linda Johnson Riceová, ktorá sa v roku 2019 už o túto funkciu neuchádzala, dôvodom boli podľa ľudí z jej okolia najmä obavy z nepredvídateľného správania Elona Muska a z jeho užívania drog. Známa je aj kauza, keď v roku 2018 v relácii komika Joa Rogana fajčil marihuanu.

V rovnakom roku Wall Street Journal informoval o tom, že správna rada Tesly „je znepokojená“ Muskovým užívaním Ambienu, u nás známeho ako Zolpidem, prípadne Hypnogen. To je hypnotikum, ktoré možno krátkodobo nasadiť pri problémoch so spánkom, no vo vysokých dávkach môže spôsobiť halucinácie. Oficiálne však nikdy riaditelia a ani členovia správnych rád jeho spoločností tieto kauzy nekomentovali.

V tom čase. teda v roku 2018, ho podrobil testovaniu na drogy aj Pentagon, súviselo to s jeho bezpečnostnou previerkou, keďže jeho spoločnosť SpaceX patrila k dodávateľom citlivých vojenských technológií. Vtedy informoval na sociálnej sieti, že testom na drogy a alkohol prešiel bez najmenších problémov.

Podľa analytikov súčasná Muskova kauza môže jeho spoločnosti poškodiť len krátkodobo a v prípade dvoch najhodnotnejších – Tesly a Space X neočakávajú ani výraznejší pokles akcií, pretože „investori veľmi dobre vedia, že ak chcú z Elona Muska profitovať, musia znášať aj jeho nevyspytateľné správanie“.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #drogová závislosť #Tesla #Elon Musk #SpaceX #ketamín
Články podľa značiek