Elona Muska opäť obvinili z finančných machinácií a manipulovania s kryptomenou

Musk pomerne často čelí žalobám kvôli svojim vyhláseniam, ovplyvňujúcim burzovú hodnotu spoločností, vrátane Tesly, alebo z manipulovania ceny kryptomien.

16.06.2023 14:00
Elon Musk Foto: ,
Elon Musk medzi investormi príliš obľúbený nie je.
debata (3)

Elona Muska niektorí pokladajú za technologického vizionára, iní za obyčajného špekulanta. Ako to už býva, pravda asi bude niekde uprostred. Minimálne však pokiaľ ide o peniaze, tak poprieť, že Musk sa občas správa vypočítavo a pohybuje sa z hľadiska finančných manipulácií často niekde v šedej zóne, kde jeho konanie hraničí s legálnosťou, spochybniť nemožno.

Aj preto sa pomerne často stáva terčom rôznych žalôb, ktoré na neho podávajú rôzni investori, cítiaci sa ním manipulovaní, alebo rovno podvedení. Koncom roku 2021 ho zažalovala aj známa finančná skupina JPMorgan za manipulácie s akciami Tesly, ktorých cena sa rozkolísala, keď najprv tvrdil, že stiahne jej akcie z burzy a neskôr to odvolal.

Tesla-Model-3-Autopilot-crash-highway Čítajte viac Teslagate? Z Tesly unikli tajné dokumenty. Sú vraj škandalózne

V roku 2022 najprv Tesla nakúpila za stámilióny bitcoiny a povolila s nimi transakcie, následne ich po pár týždňoch odpredala s odôvodnením, že s nimi nebude obchodovať kvôli ich „neekologickému rozmeru“, pričom kryptomena sa kvôli jeho zásahom správala ako na hojdačke.

Musk čelil žalobe aj v prípade kúpy sociálnej siete Twitter kvôli jeho rozporuplnými vyjadreniam, či tak spraví alebo nie. Tie mali na cenu tejto sociálnej siete dramatický vplyv. Napokon sociálnu sieť kúpil, pretože mu hrozila žaloba vo výške stámiliónov dolárov za nenaplnenie verejného prísľubu a tým pádom machinácie s cenou spoločnosti.

Tesla opäť predviedla čo (ne)dokáže jej Autopilot
Video

Podobná vec sa stala aj s kryptomenou Dogecoin. Skupinovú žalobu za manipuláciu s jej hodnotou podal v polovici minulého roku na federálnom súde na Manhattane americký investor Keith Johnson. A požaduje od neho a zároveň od spoločností SpaceX a Tesla takmer 260 miliárd dolárov. Je to trojnásobok straty, ktorú vraj kvôli Muskovmu „pohrávaniu si“ s touto kryptomenou utrpel.

Johnson v žalobe okrem iného tvrdil, že Musk na svojom účte na Twitteri často odkazoval na „psiu“ kryptomenu spôsobom, ktorý bolo možné interpretovať tak, že za ňou stojí on sám. Preto zhromaždil jeho rôzne tweety a ďalšie statusy zo sociálnych sietí, v ktorých napríklad Musk sám seba označuje ako „dogefathera“.

Aktuálne čelí v súvislosti s touto kryptomenou ďalšej žalobe. Konkrétne je v rámci skupinovej žaloby investorov obvinený z obchodovania s využitím dôverných informácií a z manipulácie s kryptomenou, ktorá ktorá investorov miliardy dolárov.

Saturday Night Live-Elon Musk Čítajte viac Musk je opäť 'v rečiach'. Kvôli Tesle, Twitteru a aj Ukrajine

V podaní na federálnom súde v Manhattane minulý týždeň investori uviedli, že Musk využil príspevky na Twitteri , online influencerov, svoje vystúpenie v roku 2021 v americkom televíznom programe „Saturday Night Live“ a ďalšie „propagačné akcie“ na ziskové obchodovanie na ich náklady prostredníctvom niekoľkých dogecoinových peňaženiek, pričom niektoré patrili aj Tesle.

Ako jeden z príkladov Muskových manipulácií s Dogecoinom uviedli investori, že v apríli predal Musk dogecoin za približne 124 miliónov dolárov po tom, čo nakrátko nahradil modré vtáčie logo na Twitteri logom psa Shiba Inu, ktoré využíva v znaku Dogecoin, čo viedlo k 30-percentnému nárastu ceny dogecoinu.

Musk a ani jeho právnici sa k žalobe podrobnejšie nevyjadrili.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #žaloba #Tesla #Elon Musk #kryptomeny #dogecoin
Články podľa značiek