V Číne zatkli šéfa divízie elektromobilov skupiny Evergrande

Spoločnosť Evergrande New Energy Vehicle Group (NEV) za celú svoju históriu nepredala ani 1 300 áut, no stihla pritom vyprodukovať stratu 14 miliárd dolárov.

15.01.2024 12:00
Hengchi 5 001
Hengchi 5 od Evergrande NEV je asi najstratovejším autom na svete.
debata (6)

Spomedzi 91 aktívnych výrobcov elektromobilov v Číne takmer jedna tretina predáva menej ako 500 vozidiel za štvrťrok. Dôvera investorov v menšie startupy a ich schopnosť presadiť sa na trhu klesá, ich zdroje sa tenšia a jeden po druhom budú zrejme prenechávať priestor najsilnejším hráčom. A ani tí zatiaľ nemajú na ružiach ustlané. Pred niekoľkými mesiacmi sme písali, že známa čínska elektromobilka Nio prerába na každom aute vyše 30-tisíc eur a ak by jej opakovane neposkytla pomoc čínska vláda, zrejme by už neexistovala.

A zďaleka nie je v Číne jediná, ktorá má problémy. Ako sme už napísali vyššie – takmer jedna tretina aktívnych výrobcov elektromobilov v Číne nepredáva viac, než 500 áut za kvartál. Väčšina z nich sú de facto zombie, čakajúce na koniec svojho pozemského utrpenia. K tým problematickým patrí aj spoločnosť China Evergrande New Energy Vehicle Group (NEV), ktorá vyrába elektromobily.

Test MG5 - prvého elektrického kombi na našom trhu
Video

Ak vám je názov povedomý, nemýlite sa, je súčasťou krachujúceho čínskeho developera, svojho času najväčšieho na svete. Len pre zaujímavosť, Evergrande má aktuálne aj jeden smutný primát – považuje sa za najviac zadlženú realitnú spoločnosť na svete. Skupina nahromadila dlhy vo výške viac takmer 275 miliárd eur. Minulý rok oznámila plán reštrukturalizácie, zatiaľ sa ale nedohodla s veriteľmi.

Predstavitelia Evergrande pri zakladaní divízie elektrických áut sebavedomo vyhlasovali, že jedného dňa od Elona Muska prevezmú Teslu. Investori tomu uverili a istý čas mala NEV trhovú hodnotu dokonca vyššiu než Ford Motor Co. Do konca minulého roku však predala len necelých 1 300 vozidiel pri vyše 14 miliardovej strate. Inak povedané – na každom predanom aute prerába v priemere takmer 11 miliónov dolárov. Vyrátala to analytická spoločnosť Hyperdrive na základe finančných výkazov spoločnosti a ďalších údajov.

Nio ES8 Čítajte viac Čínsky zázrak? Nie, Nio prerába na každom elektromobile 33-tisíc eur

Divízia NEV aktuálne čelí novým vážnym problémom – jej šéfa Liua Yongzhua zadržala čínska polícia a a burza v reakcii na to pozastavila obchodovanie s akciami spoločnosti, ktoré obnovila po niekoľkých hodínách. Podrobnosti o dôvode zatknutia NEV neposkytla. Liu Yongzhuo nastúpil do China Evergrande koncom roku 2003 a pôsobil aj ako viceprezident developerskej divízie, ako predseda futbalového klubu Evergrande, Evergrande Spring Water Group a Evergrande High-tech Group.

Jeho zatknutie nasledovalo po zatknutí viacerých predstaviteľov spoločnosti Evergrande, obvinených z rôznych, prevažne finančných, zločinov. Pod dohľad polície sa dostal aj samotný šéf developerskej skupiny China Evergrande Chuej Kcha Jen pre podozrenie z prevodu aktív do zahraničia. Čo bude s výrobcom elektromobilov NEV nie je známe, no vzhľadom na obrovskú stratu, ktorú produkuje a minimálne predaje sa zrejme stane súčasťou histórie. Zabrániť sa tomu snažia investori, ktorí do NEV „naliali“ stovky miliónov dolárov, no zatiaľ ich snaha vychádza nazmar.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #čínske autá #Evergrande #New Energy Vehicle Group #NEV
Články podľa značiek