Veľká autopožičovňa sa zbavuje 20 000 elektromobilov. Vraj sú drahé na opravy

Autopožičovňa Hertz nakupovala elektromobily vo veľkom. Teraz sa ich vo veľkom zbavuje.

15.01.2024 16:00
Hertz - elektromobily Foto:
Autopožičovňa Hertz zo svojho nadšenia pre elektrické autá veľmi rýchlo vytriezvela.
debata (18)

Autopožičovňa Hertz vsadila veľa na svoje pretvorenie do podoby elektro-autopožičovne a teraz vďaka tomu veľa stratí. Ak vás zaujíma, čo je to „veľa“, tak približne 245 miliónov dolárov. Príde o ne po predaji 20 000 elektrických Tesiel zo svojej americkej flotily, ktoré nakúpila v rokoch 2021 a 2022 a teraz ich už nechce. Inak povedané – Hertz sa ide zbaviť celej jednej tretiny svojej flotily elektromobilov a nahradí ich tradičnými autami so spaľovacími motormi.

VW ID.3 and ID.4 charging Čítajte viac Nemci stopli dotácie na elektromobily. Výrobcovia ich vytiahnu z vlastného vrecka

O tom, aké veľké plány mala s elektromobilmi táto autopožičovňa, svedčia jej avizované a čiastočne aj realizované objednávky. V apríli 2022 spoločnosť oznámila, že nakúpi až 65 000 elektro­mobilov od švédskeho výrobcu Polestar. Niekoľko mesiacov predtým informovala o plánovanom zaobstaraní 100 000 vozidiel značky Tesla do konca roka 2022. Taktiež v roku 2022 informovala, že od koncernu General Motors chce nakúpiť až 175 000 elektric­kých áut.

Pokiaľ ide o Teslu, tak do októbra minulého roku od nej Hertz nakúpil len niečo vyše 35 000 áut, pričom časť objednávok na Model 3 nahradil Modelom Y. Spoločnosť svoje rozhodnutie zbaviť sa elektromobilov zdôvodnila poklesom záujmu o ne, vysokými nákladmi na opravy a „dramatickými“ odpismi, súvisiacimi s výrazným znižovaním ceny Tesiel. Výdavky na opravy po nehodách, najmä v prípade elektrických vozidiel, boli vo 4. štvrťroku 2023 veľmi vysoké aj preto, že podľa predstaviteľov spoločnosti veľa z týchto vozidiel využívali aj vodiči Uberu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Tesla #autopožičovňa Hertz
Články podľa značiek