Nemci stopli dotácie na elektromobily. Výrobcovia ich vytiahnu z vlastného vrecka

Nemecká vládla s okamžitou platnosťou "stopla" dotácie na elektromobily. Výrobcovia ich však budú vyplácať za ňu, inak by ich elektroautá boli takmer nepredajné.

21.12.2023 14:00
VW ID.3 and ID.4 charging Foto:
Volkswagen bude v Nemecku dotovať svoje elektromobily namiesto vlády. Inak by sa predávali len veľmi ťažko.
debata (12)

Nemci koncom minulého týždňa náhle a v podstate bez varovania zrušili ekologické dotácie na kúpu elektromobilov. Žiadne nové žiadosti o poskytnutie ekobonusu úrady uý neprijímajú. Už schválené žiadosti budú riadne vyplatené. Problémom je, že peniaze v tzv. „klimatickom fonde“ boli v polovici minulého mesiaca súdnou cestou zablokované. Ide o sumu približne 60 miliárd eur, ktoré chcela nemecká vláda použiť spôsobom, ktorý súd označil ako protiústavný.

Bonusy na elektroautá zaviedla v roku 2016 bývalá nemecká vláda s cieľom podporiť rozvoj elektromobility. Podľa nemeckého ministerstva hospodárstva sa odvtedy vyplatilo celkovo približne 10 miliárd eur na asi 2,1 milióna áut. V tomto roku bolo zaevidovaných približne 376 000 žiadostí o dotáciu a na ich základe bolo vyplatených celkovo 2,4 miliardy eur.

Showroom: Jazdený VW Passat 2,0 TDI - teplý rožok autobazárov
Video

Rozhodnutie o zastavení dotácií zaskočilo nielen žiadateľov o dotácie, ale aj automobilky. Tie si uvedomujú, že bez dotácií, poskytovaných v sume niekoľko tisíc eur, sa ich elektromobily stanú temer nepredajnými. Rovnako totiž „takmer skolaboval“ v Nemecku trh s plug-in hybridmi akonáhle sa utlmil dotačný program na ich nákup.

Za trhové ceny sú v súčasnosti elektrické autá takmer nepredajné a uvedomujú si to aj automobilky, ktoré na situáciu reagujú veľmi promptne. Napríklad automobilka VW oznámila, že vyplatí plný bonus za všetky elektrické autá radu ID objednané do 15. decembra a zaregistrované do konca marca. Za vozidlá zaregistrované do konca roka sa bude vyplácať predtým garantovaná prémia až 6 750 eur a za registrácie do 31. marca 2024 pôvodne plánovaný znížený príspevok 4 500 eur. VW tak okrem svojho podielu ako výrobcu vo výške 50 percent na týchto príspevkoch teraz prevezme aj podiel nemeckej vlády.

VW ID.3 - výroba 2019 Čítajte viac A je to tu! Šéf VW priznal, že značka je na tom zle. Ide sa ‘upratovať‘

A nie je jediným veľkým výrobcom elektromobilov, ktorý sa takto rozhodol. Automobilová skupina Stellantis, ktorá združuje 17 značiek, vrátane výrobcov elektromobilov ako Peugeot, Citroën, Opel či Fiat plánuje vyplácať plnú prémiu do konca februára 2024. Mercedes-Benz to bude robiť tiež zatiaľ v nešpecifikovanom časovom období. Hyundai a španielska Cupra, patriaca tiež do koncernu VW, vyplatia plný bonus počas obmedzeného obdobia za už objednané vozidlá.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie na elektromobily #predaj elektromobilov #ekobonus #elektromobily v Nemecku
Články podľa značiek