Maďarsko sa zatvorilo. Kamióny vytvorili nekonečné kolóny

Koronavírus výrazne spomalil nákladnú automobilovú dopravu medzi Slovenskom a Maďarskom. Vodiči nákladných áut bez ohľadu na národnosť môžu použiť len dva hraničné priechody na celej južnej hranici. Tretí Maďari otvoria len na niekoľko hodín. Na cestách sa v utorok tvorili rozsiahle dopravné kolóny.

17.03.2020 20:00
debata
Video

„Na základe rozhodnutia operatívneho štábu vlády Maďarska od dnešného dňa 17. marca 2020 od 0.00 h. Maďarsko uzavrelo svoje štátne hranice, vrátane hraničných priechodov so Slovenskou republikou,“ informuje Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky (Česmad). Podľa dopravných informácií zo Stella Centra sa nákladná doprava v utorok v poobedňajších hodinách na vstupe do Maďarska cez hraničný priechod Čunovo – Rajka zdržala až 420 minút.

Nákladná doprava môže prejsť cez hraničné priechody Čunovo – Rajka, ktorý sa nachádza na západnom Slovensku pri Bratislave, a Milhost – Tornyosnémeti, ktorý je, naopak, na východe v blízkosti Košíc. Polícia na Facebooku informovala, že v utorok od 21. hodiny až do stredy 6. hodiny bude pre nákladnú dopravu otvorený priechod Šahy – Parassapuszta. Všetky ostatné hraničné priechody medzi Slovenskom a Maďarskom sú pre nákladnú dopravu uzatvorené.

Odstavené nákladné autá stáli na diaľniciach... Foto: TASR, Michal Svítok
Kolóna, korona, Maďarsko Odstavené nákladné autá stáli na diaľniciach D1, D2 aj na krátkej D4 v smere od rakúskych hraníc.

Dva hraničné priechody neboli počas dňa pre nákladnú dopravu dostatočné. Od utorkového rána sa pri nich tvorili rozsiahle kolóny. V Bratislave vodiči odkláňali nákladné autá na parkovisko na Zlatých Pieskoch. Nákladné autá mali obmedzený vstup na vnútornú diaľnicu, kde spôsobovali dopravné zápchy. Česmad navyše tvrdí, že nákladné vozidlá sa v Maďarsku smú pohybovať len po vopred vybraných trasách.

„Podľa posledných informácií sú na území Maďarska stanovené povinné trasy pre pohyb nákladných vozidiel. Polícia odkláňa vozidlá práve na tieto trasy,“ uvádza združenie na svojej internetovej stránke.

Osobné automobily mohli v utorok, podľa Česmadu, využívať aj hraničné priechody Medveďov – Vámosszabadi, Štúrovo – Esztergom, Šahy – Parassapuszta, Lenartovce – Bánréve a Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely. Stella Centrum však informovalo o tom, že hraničný priechod Lenartovce – Banréve je uzavretý. Cez priechod Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely majú podľa dopravných informácií púšťať len chodcov.

Štáty strednej Európy postupne so šíriacim sa vírusom zavádzajú hraničné kontroly, prípadne uzatvárajú svoje hranice. Na Slovensku platí, že medzinárodná nákladná doprava je povolená. Povolenie sa však týka len zásobovania. Nákladné automobily majú na územie krajiny povolený vstup aj mimo obvyklých časových obmedzení. Ich vodiči musia používať rúško.

Mimo nákladnej dopravy, ktorá zabezpečuje zásobovanie, do Maďarska pustia len maďarských štátnych občanov. Na hraniciach tak uviazli občania iných štátov, ktorí smerovali najmä na Balkán. Maďarsko im nepovoľuje ani prechod cez jeho územie.

Ukrajina od pondelka na svoje územie mimo zásobovania púšťa len ľudí s trvalým pobytom v krajine. Poľsko má otvorené hraničné priechody pre svojich občanov a ľudí s trvalým pobytom na jeho území.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nákladná doprava #kolóna #koronavírus
Články podľa značiek