Končí beztrestnosť dopravných priestupkov spáchaných za hranicami

Vodiči už nebudú môcť v zahraničí beztrestne páchať priestupky.

06.07.2011 14:54

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Pred pokutou zo zahraničia sa už nebude dať ukryť.
debata (1)

Európsky parlament schválil smernicu, ktorá umožňuje cezhraničné vymáhanie pokút pri závažnejších priestupkoch. Národné vlády majú dva roky na prevedenie tohto pravidla do vlastnej legislatívy. EÚ chýba už len formálny súhlas členských štátov EÚ.

Štáty budú môcť vymáhať pokuty pri nedovolenej rýchlosti, jazde na červenú, jazde bez bezpečnostného pásu, jazde pod vplyvom alkoholu, jazde pod vplyvom drog, jazde na motocykli bez ochrannej prilby, neoprávnenom použití vyhradeného pruhu a pri telefonovaní počas jazdy. Tieto priestupky majú na svedomí 75 % smrteľných nehôd na cestách EÚ.

Vyhľadanie vodiča, ktorý spáchal v zahraničí priestupok, bolo doteraz veľmi zložité. Zmení to prepojenie národných registrov. Výzvu na uhradenie pokuty dostane majiteľ vozidla a pokiaľ auto nešoféroval, musí policajným orgánom poskytnúť totožnosť vodiča, ktorý priestupok spáchal.

Možnosť vyhnúť sa pokute však stále existuje, hoci to nebude v moci majiteľa vozidla, ale v moci štátu, kde vodič priestupok spáchal. Ak bude pre štát vymáhanie pokuty drahšie, ako samotná pokuta, môže od jej vymáhania upustiť. Celý proces predražujú odborné preklady. Majiteľ totiž bude musieť dostať výzvu na zaplatenie pokuty v jazyku, v ktorom sú vydané doklady k vozidlu. Podľa expertov sa štátom oplatí vymáhať len sankcie vyššie ako 70 – 80 eur.

1 debata chyba
Články podľa značiek