Drahší benzín? Už o týždeň - hore ho potiahnu rastúce ceny ropy

Ceny benzínov by mohli v nasledujúcom týždni vzrásť. Predpokladá to analytička Poštovej banky Jana Glasová. Ceny čierneho zlata podľa nej v predchádzajúcich týždňoch rástli pod vplyvom optimizmu z novej vakcíny na koronavírus.

06.12.2020 16:28
debata

Práve od vývoja cien čierneho zlata závisí potom aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach. „Preto očakávame, že ceny benzínu na našich pumpách sa aj v nasledujúcom týždni môžu zvýšiť,“ povedala Glasová.

Ceny benzínu na našich pumpách sa minulý týždeň takmer nezmenili, ceny nafty však išli výraznejšie nahor. Cena 95-oktánového benzínu sa minulý týždeň (48. týždeň) nezmenila a zotrvala na úrovni 1,164 eur za liter. Ceny 98-oktánového benzínu sa, naopak, nepatrne zvýšili o 0,1 % na úroveň 1,353 eura za liter. Ceny nafty výraznejšie vzrástli, o 1,9 %, na hodnotu 1,026 eura za liter.

V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je benzín lacnejší zhruba o 11 až 13 % a nafta až o 18 %. „Aj v medziročnom porovnaní sú pohonné látky lacnejšie, konkrétne benzín o 10 až 12 % a nafta až o 17 %,“ dodala Glasová.

Ceny ropy Brent na svetovom trhu rástli už piaty týždeň v rade a tento týždeň dokonca atakovali hranicu 50 amerických dolárov za barel. Najvýraznejší podiel na tom podľa analytičky majú správy o vysokej účinnosti novej vakcíny na COVID-19, ktorá by sa čoskoro mohla dostať na trh. To by totiž mohlo znamenať uvoľnenie opatrení, opätovné cestovanie a zvýšený dopyt po rope.

Optimizmus na trhoch počas tohto týždňa podporili podľa Glasovej aj správy o schválení vakcíny v Británii. „No a v závere týždňa bolo čierne zlato ťahané smerom nahor aj dohodou kartelu OPEC o predlžení ťažobných limitov. Táto dohoda ale nenaplnila očakávania trhov, keďže členovia kartelu sa zároveň dohodli aj na miernom navýšení svojej produkcie,“ konštatovala Glasová.

debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #ropa #ceny
Články podľa značiek