Tento rok pribudne vyše 30 km diaľnic od NDS. Pokročí aj výstavba D4/R7

Dobrou správou je, že už v januári bude odovzdaný úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka. Zlou, že v tomto a ani v budúcom roku sa nerozostavia žiadny úplne nový diaľničný úsek. Budú sa len dokončievať tie, ktoré su aktuálne rozostavané, alebo na ne prebieha verejná súťaž.

12.01.2021 20:19
debata (5)
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec... Foto: NDS
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec patrí k nedávno odovzdaným úsekom.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) po minuloročnom odovzdaní úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec sprístupní v tomto roku ďalšie nové úseky diaľnic a rýchlostných ciest. V aktuálnom roku odovzdá do prevádzky úsek diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka spolu s privádzačom Lietavská Lúčka – Žilina, II. etapa.

Hotový bude aj úsek diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh. Ide o priame pokračovanie existujúceho úseku D1 Svinia – Prešov, západ, ktoré vytvorí západný obchvat mesta Prešov. Nových 13,5 kilometra rýchlostnej cesty R2 má NDS pripravených aj pre vodičov prechádzajúcim juhom stredného Slovenska. Do prevádzky spustí aj úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce.

Práce sa obnovia aj na tuneli Višňové

Ako ďalej informovala Eva Žgravčáková, vedúca oddelenia komunikácie NDS, v roku 2021 plánujú diaľničiari začať aj výstavbu viacerých plánovaných úsekov. Pôjde najmä o dokončenie diaľnice D1 v úseku Lietavská Lúčka – Dubná Skala s tunelom Višňové. Na D3 chce NDS spustiť výstavbu privádzača Žilina Brodno – Kysucké Nové Mesto a zeleného mosta vo Svrčinovci. Ďalej to bude úsek R3 Tvrdošín – Nižná nad Oravou a II. úsek rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany.

Celkovo v tomto roku plánuje NDS motoristom... Foto: NDS
Kysucká diaľnica D3 Čadca, Bukov - Svrčinovec Celkovo v tomto roku plánuje NDS motoristom odovzdať vyše 30 kilometrov nových diaľnic.

NDS chce opraviť v roku 2021 celkovo 40 kilometrov vozoviek, zlepšiť stav siedmich mostov, zrealizovať 900 kilometrov vodorovného značenia, vymeniť zvodidlá na mostoch úseku D1 Ivachnová – Važec, investovať do bezpečnostných opatrení v tuneloch Sitina, Branisko, Horelica, Bôrik a Šibenik a rekonštruovať verejné osvetlenie v križovatke D1 Liptovský Mikuláš. Okrem toho mieni NDS modernizovať aj informačný a riadiaci systém diaľnic na D1 a D2.

Celý tento a aj nasledujúci rok sa budú niesť hlavne v znamení dokončovania rozostavaných úsekov a dôležitých oopráv, s novými sa začínať nebude. „Z tých prostriedkov a financií, ktoré máme k dispozícii, budeme pokračovať vo výstavbe existujúcich úsekov a budem sa snažiť presadiť, aby sme do projektovej prípravy dostali, rešpektujúc harmonogram, čo najviac pripravených úsekov,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #výstavba diaľnic #Národná diaľničná spoločnosť
Články podľa značiek