Otvorená Triblavina: Ako pomôže motoristom, prichádzajúcim do Bratislavy po D1?

Križovatka Triblavina výrazne uľahčí život obyvateľom Bernolákova a okolitých obcí. Zároveň aspoň trochu zlepší tranzit cez Bratislavu.

08.11.2021 18:00
Triblavina Foto:
Otvorenie Triblaviny aspoň čiastočne pomôže motoristom, prichádzajúcim do Bratislavy z diaľnice D1 a výrazne obyvateľom v okolí križovatky.
debata

Výstavbu križovatky si vyžiadala zvyšujúca sa dopravná intenzita v okolitých obciach, najmä v okolí obcí Chorvátsky Grob – Čierna Voda a Bernolákovo, čo viedlo aj k zvýšenej dopravnej záťaži na diaľnici pri vjazde do hlavného mesta v smere od Senca.

Križovatka Triblavina má 5 vetiev, pričom jej súčasťou sú aj aj dve turbo – okružné križovatky a jedna styková pri napojení na cestu I/61. Otvorením križovatky sa zlepšila dopravná situáciu v okolí, predovšetkým obyvateľom Bernolákova a spádových obcí.

Podľa aktuálnej dopravnej situácie majú totiž po novom na výber až 3 varianty trasy. Tou najoptimálnejšiou je ísť z Bratislavy po D1 a použiť zjazd na Triblavine. V prípade dopravnej nehody v mimoúrovňovej križovatke Triblavina možno naďalej využívať výjazd Senec, západ a možnosťou je aj ísť po starej seneckej ceste.

zväčšiť Mapa diaľnic v okolí Bratislavy. Foto: NDS
Nds mapa D1D2okruh Triblavina Mapa diaľnic v okolí Bratislavy.

Zároveň, podľa informácií, ktoré zverejnila Národná diaľničná spoločnosť (NDS) na svojom webe sa jej spustením zlepší aj tranzit cez Bratislavu. Ako konkrétne?

Už je možné pri jazde po D1 od Trnavy sa ešte pred vstupom do Bratislavy novou križovatkou D1 Triblavina napojiť na cestu I/61 (Stará senecká cesta) a ďalej pokračovať za Ivankou pri Dunaji na novootvorený úsek diaľnice D4 na druhú stranu Dunaja do Petržalky po Lužnom moste a následne ďalej do Maďarska, Rakúska alebo Česka.

Križovatka Nivy. Foto: NDS
7612a2b7f9d464ec7f9ce61955efaec6a7a487bc Križovatka Nivy.

Je tu však aj ďalšia alternatíva, súvisiaca so sprejazdnením križovatky Nivy. Štandardne pôjdete, tak ako doteraz po D1 smerom do Bratislavy, vojdete do mesta na Centrálny okruh (D1 v Bratislave, resp. „vnútorný obchvat“).

Následne sa v križovatke diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R7 Bratislava–Nivy, ktorá prepája diaľnicu D1 s rýchlostnou cestou R7 a zároveň s mestskou radiálou Bajkalská, napojíte na R7 vedúcu na juh smerom na Dunajskú Stredu a Komárno alebo následne na diaľnicu D4, ktorou sa dostanete do susedných krajín.

Netreba však zabúdať na diaľničnú známku, pretože vonkajší obchvat Bratislavy je spoplatnený:

zväčšiť Mapa spoplatnených úsekov v okolí Bratislavy. Foto: NDS
Nds mapa D1D2okruh Triblavina3 Mapa spoplatnených úsekov v okolí Bratislavy.

Koľko áut jazdí cez Triblavinu?

Aktuálne denné intenzity dopravy na D1 pri prejazde Triblavinou sú na úrovni 68-tisíc vozidiel denne, z toho 57,5-tisíca vozidiel tvoria osobné autá. V smere z Bratislavy do Senca hovoríme o intenzite v priemere 34 569 vozidi­el/deň. Do Bratislavy prichádza v priemere 34 242 vozidi­el/deň. V predpandemickom období boli denné intenzity dopravy v najvyťaženejších dňoch na úrovni zhruba 78-tisíc vozidiel denne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #diaľnica D1 #Národná diaľničná spoločnosť #križovatka D1/D4 #vonkajší obchvat Bratislavy
Články podľa značiek