Nespokojný Prešov. Kedy sa spustí súťaž na dostavbu severného ochvatu mesta?

Na druhú etapu rýchlostnej cesty R4 - severný obchvat Prešova má NDS pripravené verejné obstarávanie. Nemôže ho však spustiť, pretože projekt ešte nie je finančne krytý.

10.12.2021 18:00
SR Prešov tunel D1 severný obchvat výstavba POX Foto:
Na snímke je západný portál tunela Bikoš a rozostavaná rýchlostná cesta R4, ktorá po dokončení bude severným obchvatom Prešova.
debata (6)

Prešovčania sú čoraz nervóznejší z predlžovania zahájenia výstavby druhej etapy rýchlostnej cesty R4 – severný obchvat Prešova. Tá by mestu výrazne pomohla, no zatiaľ na ňu chýbajú peniaze.

„V prípade, že do konca lockdownu Ministerstvo dopravy a výstavby SR nevyhlási súťaž na zhotoviteľa druhej etapy rýchlostnej cesty R4 – severný obchvat Prešova a nevyhlási súťaž na zhotoviteľa analýzy vhodnosti výstavby rýchlostnej cesty na zvyšných osem úsekov, a to ako celku a cez PPP projekt, zorganizujeme prvú zo série blokád Prešova na 65 minút,“ varuje René Polačok z občianskeho združenia Náš Prešov.

Rýchlostná cesta R4, Rýchlostná cesta R4,... Foto: NDS
Rýchlostná cesta R4, severný obchvat Prešova Rýchlostná cesta R4, Rýchlostná cesta R4, severný obchvat Prešova.

K situácii okolo dostavby rýchlostnej cesty R4 sa vyjadril na sociálnej sieti aj minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Podľa neho je vyhlásenie verejného obstarávania otázkou blízkeho času. Problémom sú zatiaľ peniaze.

NDS má pripravene verejné obstarávanie na výstavbu druhej etapy rýchlostnej cesty R4 , ale podľa súčasných zákonov ho nemôže spustiť. Dôvod je jednoduchý – zákon o finančnej kontrole to nedovoľuje, pokiaľ na túto stavbu nebudú mať alokované prostriedky na celé obdobie výstavby rýchlostnej cesty R4.

VIDEO: Pozrite si vizualizáciu R4 Prešov – severný obchvat:

Video

„Momentálne R4-ka, respektíve jej výstavba krytá nie je, ale bol som ubezpečený zo strany ministerstva financií, že pri schvaľovaní štátneho rozpočtu budú na obdobie rokov 2023 až 2025 na tento účel vyčlenené nenulové sumy, čo by znamenalo, že NDS by tento projekt mala dokázať obhájiť pred kontrolnými inštitúciami, vrátane NKÚ,“ vysvetlil minister dopravy na sociálnej sieti a dodal: „Akonáhle získa NDS rozpočtovú istotu, verejné obstarávanie na tento úsek vyhlási.“

Pokiaľ ide o predĺženie cesty R4 až po hranice s Poľskom, tak podľa ministra Doležala je jedinou schodnou cestou výstavba cez PPP projekt. „Nechal som vypracovať štúdiu, či je R4-ka vhodná na to, aby sa tento projekt realizoval formou PPP projektu. Iné zdroje na to nie sú. Kysuce, respektíve rýchlostná cesta R3 dostane takmer celú alokáciu kohézneho fondu, zo štátneho rozpočtu sa bude pravdepodobne pokračovať na D1 v úseku Turany – Hubová a R4-ka má šancu, pokiaľ bude budovaná v spolupráci s privátnym partnerom,“ vysvetlil minister.

Pokiaľ ide o dobu výstavby druhej etapy rýchlostnej cesty R4 – severný obchvat Prešova, tak Národná diaľničná spoločnosť tvrdí, že ak všetko dopadne dobre a bude už známy zhotoviteľ stavby, tak jej predpokladaná doba od zahájenia práce je štyri roky a štyri mesiace.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #rýchlostná cesta R4 #severný obchvat Prešova #Náš Prešov
Články podľa značiek